«Αυτή την στιγμή είμαστε στη φάση της επαναξιολόγησης για τα δύο πρώτα παιδιά, η οποία γίνεται από έμπειρους συναδέλφους», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας στις «Συνδέσεις».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ιατροδικαστής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν επιφυλακτικός για το τι προκάλεσε το θάνατο των τριών παιδιά στην Πάτραπλέον «είμαστε στην τελική ευθεία. Έχουν αποκλειστεί όλα τα παθολογικά αίτια. Έχουν αποκλειστεί, επίσης, τα γενετικά αίτια, που θα μπορούσε να ερμηνεύσει το οτιδήποτε άλλο. Εδώ πρόκειται για μία ξεκάθαρη διαδικασία. Μιλάμε για έναν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έχουμε έγκαιρα διενεργήσει -και ήταν αρνητικές- είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν είχαμε κάποια παρουσία ουσίας».

Απαντώντας για τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων ο κ. Λέων τόνισε ότι οι εξετάσεις που έγιναν στο πρώτο και στο τρίτο παιδί έχουν γίνει με το ίδιο πρωτόκολλο, στα ίδια εργαστήρια. «Αποκλείεται να υπάρχει ανάλογη ουσία στο πρώτο παιδί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Τι δήλωσε για τις αστοχίες στις πρώτες εξετάσεις

«Η ουσία της κεταμίνης βρέθηκε από το τοξικολογικό εργαστήριο της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Στη συνέχεια, επειδή υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εργαστηρίων, έστειλε στο ΑΠΘ το δείγμα για ποσοστικοποίηση», διευκρίνισε ο κ. Λέων.

Σχολιάζοντας το διάστημα που χάθηκε στην εξιχνίαση της εγκληματικής υπόθεσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας έκανε λόγο για αστοχίες στις αρχικές εξετάσεις, ειδικά στην πρώτη έκθεση που οδήγησε σε ένα ντόμινο διερεύνησης των αιτιών θανα΄του. «Ειδικά στην πρώτη έκθεση δόθηκε μία αιτία θανάτου η οποία δεν είχε βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υπήρχαν», τόνισε ο επιστήμονας.

Τι δείχνουν τα ευρήματα στα άλλα δύο παιδιά

Και όπως ανέφερε, το σημαντικό είναι να λυθούν οι άλλες δύο υποθέσεις και έπειτα θα διερευνηθούν τα όποια λάθη έγιναν στις ιατροδικαστικές εξετάσεις των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα. «Κάποια ευρήματα στο πρώτο παιδί είναι κοινά με το δεύτερο παιδί. Στο δεύτερο παιδί έχουμε εκκωφαντικά ευρήματα, γι’ αυτό και η ιατροδικαστής Πατρών δήλωσε ως αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα. Δεν ήθελε να κλείσει την υπόθεση», πρόσθεσε.

πηγή:ertnews.gr

Απάντηση