Σε παιχνίδι πόκερ με κλειστά χαρτιά και ενδεχόμενες μπλόφες εξελίσσεται το ενεργειακό στην Ευρώπη ενώ μετα το νέο τηλεσίγραφο του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμη του ρωσικού αερίου σε ρούβλια οι ευρωπαικές χώρες αναζητούν ενεργειακή ασφάλεια.

Κάποιοι θεωρούν ότι μπλοφάρει, κάποιοι άλλοι τον θεωρούν αδίστακτο, αλλά θα χάσει. Εισπράττει κάθε μέρα 800. εκατ δολάρια από την Ευρώπη” τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η Ελλαδα όπως και αλλες χώρες έχουν μακροχρόνια συμβόλαια με ρήτρα πληρωμής σε ευρώ και ζητούν την τήρηση τους. “Δεν επηρεάζονται μακροχρόνια συμβόλαια μόνο η spot αγορά. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την Ελλάδα” εκτίμηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η Ελλάδα χρειάζεται καθημερινά για να λειτουργήσει 200.000 MWh εκ των οποίων οι 115.000 MWh έρχονται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turk Stream. Συνολικά η χώρα καταναλώνει ετησίως 6 εκατ κυβικά μέτρα αερίου. Αν τελικά αποφασίσει η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές προμήθειας.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να διασφαλίσουμε την ομαλότητα του εφοδιασμού, ώστε να μην ξεμείνουμε από ενέργεια ακόμη και αν εφαρμοστεί το δυσμενέστερο σενάριο που είναι η πλήρης διακοπή φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη και προς την Ελλάδα” σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Το ενεργειακό μαξιλάρι για τους επόμενους μήνες είναι η Ρεβυθούσα που υποδέχεται καράβια με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από ΗΠΑ, Αλγέρι και Καταρ. Μάλιστα για τους επόμενους δυο μήνες αναμένονται 6-8 τέτοια καράβια που διασφαλίζουν την επάρκεια για αυτό το διάστημα. Είναι όμως επιτακτικό, για το χειμώνα, να αποθηκευτεί τουλάχιστον το 15% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου, είτε στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Η δέσμη έκτακτων μέτρων στα οποία ου κατέληξε το Υπουργείο είναι:

  • Η προσθήκη μια νέας αποθήκης στη Ρεβυθούσα
  • Η διερεύνηση δυνατότητας αποθήκευσης αερίου σε υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας
  • Η αναζήτηση νέων προμηθευτών LNG στην περίπτωση ολικής διακοπής του ρωσικού αερίου
  • Ενώ προβλέπεται και δυναμική επιστροφή του λιγνίτη και εντατικοποίηση της εξόρυξης
  • Τέλος στα σχέδια είναι η λειτουργία 5 μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Παράλληλα θα ενταθούν οι προσπάθειες για να ολοκληρωθεί νέο τέρμιναλ φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και να ξεκολλήσει το έργο κατασκευής υπόγειας αποθήκης αερίου στη νότια Καβάλα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading