Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είναι έτοιμη “να διευθύνει” τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στην νότια Ουκρανία, από αύριο, Παρασκευή, υπό τον όρο ότι θα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Πομπή 45 ουκρανικών λεωφορείων προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων

“Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσουν να γίνουν οι επιχειρήσεις αυτές. Από αυτό εξαρτώνται οι ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Μαριούπολη”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΕΣ, η οποία έχει ήδη προσπαθήσει επανειλημμένως να διοργανώσει την απομάκρυνση αμάχων, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να την υλοποιήσει λόγω προβλημάτων ασφάλειας. 

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ κατάπαυση του πυρός σήμερα και το άνοιγμα διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί για εβδομάδες στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Οι ομάδες μας βρίσκονται καθ’ οδόν μαζί με εξοπλισμό και ιατρικό υλικό ώστε να είναι έτοιμες να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων έξω από την Μαριούπολη”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.

“Για επιμελητειακούς λόγους και λόγους ασφάλειας θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την διεύθυνση των επιχειρήσεων αυτών ασφαλούς διέλευσης αύριο, Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν στους ακριβείς όρους, συμπεριλαμβανομένου του δρομολογίου, της ώρας έναρξης και της διάρκειας”, διευκρινίζει επίσης η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εμμένει πάντα στην ανάγκη να δίνεται προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, να διαπραγματεύεται και την παραμικρή λεπτοιμέρεια με όλες τις πλευρές, ακόμη και με τις στρατιωτικές ηγεσίες στις περιοχές.

Η ουκρανική κυβέρνηση προβλέπει την αποστολή 45 λεωφορείων για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι “είναι έτοιμη να επιτρέψει την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οχηματοπομπές από τη Μαριούπολη” με κατεύθυνση την πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση