Dark smoke and flames rise from a fire following an air strike in the western Ukrainian city of Lviv, on March 26, 2022. - At least five people wounded in two strikes on Lviv, the regional governor said, in a rare attack on a city that has escaped serious fighting since Russian troops invaded last month. (Photo by Ronaldo SCHEMIDT and RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Ένα μηνά μετά την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία δείχνει απρόθυμη σε αυτή τη φάση να εμπλακεί σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις του πεζικού. Η δυτική αντικατασκοπία διαπιστώνει πως οι Ρώσοι οχυρώνονται στις θέσεις τουςσυνεχίζουν τα πυραυλικά πλήγματα από αέρος και με το πυροβολικό κι επικεντρώνονται στις πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία.

Η πόλη Λβιβ βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στο στόχαστρο δύο ρωσικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι στο Telegram. «Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ», ανέφερε ο Κοζίτσκι σε μια διαδικτυακή ανάρτηση. Τα πλήγματα στοχοθέτησσαν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το Λιτσάκιβσκι, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό τι είδους κτίριο ή υποδομή επλήγη.

Οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, με την αντίσταση να δυσκολεύει τα σχέδια της Ρωσίας. Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζεται επειγόντως να φύγουν.

Η διαφυγή από την πολιορκούμενη Μαριούπολη είναι η ιστορία εκατοντάδων ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη, περνώντας δίπλα από τους νεκρούς συμπολίτες τους, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στα συντρίμια της.

Συνολικά πάντως 5.208 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, λιγότεροι από τους 7.331 που κατάφεραν να ξεφύγουν χθες. Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.331 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Φρίκη προκαλούν οι εικόνες από τους ομαδικούς τάφους. Δεκάδες άμαχοι θάβονται εκεί καθώς κανείς δεν τους αναζήτησε.

Η επόμενη Μαριούπολη, όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή, φαίνεται πως είναι το Τσερνίχιβ. Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν χθες τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε σήμερα ότι 44 βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, στη Χερσώνα συνεχίζεται η αντεπίθεση των Ουκρανών με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να έχουν χάσει μερικώς τον έλεγχο της πόλης. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο Χάρκοβο. Μάλιστα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το “The Kyiv Independent”.

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον και μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στο Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα tweet που ανήρτησε σήμερα. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, έγινε σήμερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές. «Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ. «Έχουμε νεκρούς, είναι αλήθεια. Τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους προς το παρόν», δήλωσε.

Μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται και στα περίχωρα του Κιέβου, με την αντεπίθεση των Ουκρανών να έχει απομακρύνει από το κέντρο της πρωτεύουσας τις ρωσικές δυνάμεις. Σφυροκοπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους, ταυτόχρονα σε οκτώ σημεία, η Μπογιάρκα. Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, προκαλώντας απόγνωση στους κάτοικους. Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς δεν γλύτωσε ούτε διυλιστήριο πετρελαίου στην Καλίνιβκα.

Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία

Νέες απειλές εκτόξευσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. “H Ρωσία έχει δικαίωμα να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ακόμα και απέναντι σε επιθετική ενέργεια με τη χρήση συμβατικών όπλων“, είπε ο κ. Μεντβέντεφ

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι η Γαλλία συνεργάζεται με την Τουρκία και την Ελλάδα για μια «ανθρωπιστική επιχείρηση» για την απομάκρυνση όλων όσων επιθυμούν να φύγουν.

“Χασάπη” αποκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με πρόσφυγες στη Βαρσοβία. Νωρίτερα, στις συνομιλίες του με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θεωρεί ιερή δέσμευση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους.

Με πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες να έχουν καταφύγει σε πολωνικό έδαφος για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει σημαντική ευθύνη στην ανθρωπιστική κρίση, προσθέτοντας ωστόσο ότι και οι υπόλοιπες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να συμβάλλουν στην ελάφρυνση αυτού του βάρους.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας, παρουσία των Αμερικανών ομολόγων τους, στην πολωνική πρωτεύουσα. Ο Νμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξέλιξη της συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε από τη Βαρσοβία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters: «Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ντόχα του Κατάρ, όπου συμμετέχει στο Doha Forum, είπε ότι «αποκλείεται να δοθούν οι S-400 στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει την αυτοκτονία του διοικητή του 13ου Συντάγματος Αρμάτων της 4ης Μεραρχίας Αρμάτων της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφο που επισυνάπτει σε ανάρτησή του στο Twitter το ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο προκειμένου να “εκβιάζει” άλλες χώρες.

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading