President Joe Biden is greeted by NATO Secretary General Jens Stoltenberg as he arrives for meetings with NATO allies about the Russian invasion of Ukraine, Thursday, March 24, 2022, in Brussels. (AP Photo/Evan Vucci)

Στις 11.00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν οι εργασίες της Έκτακτης Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να καταδικάσουν με όλους τους τόνους τη Ρωσία που θέτει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ισορροπία της Ευρώπης. Θα ακολουθήσουν οι Σύνοδοι G7 και Ε.Ε., στις οποίες θα συμμετάσχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στους συμμάχους θα μιλήσει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος ξεκινώντας πόλεμο ενάντια σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο έθνος. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού, τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεών του», τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις Τζόνσον, Τριντό και Ντε Κρόο

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας» τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας ο Τζόνσον, ο οποίος έχει στείλει μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν».

To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε από την πλευρά του ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading