Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας.  Αντιμετωπίζουν όμως τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Σε νέους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν επλήγη ταχυδρομείο από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τη ώρα που κάτοικοι της περιοχής ελάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το αδιάκοπο σφυροκόπημα συνεχίζεται και στη μαρτυρική Μαριούπολη, που έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμαμε τους κατοίκους να θάβουν τους νεκρούς τους στον δρόμο. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ υποστήριξε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης και πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτήριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram.

Δύσκολες στιγμές ζουν και οι κάτοικοι του Τσερνίχιβ, που έχουν μείνει χωρίς νερό, φαγητό και ηλεκτρικό. Έγιναν προσπάθειες για άνοιγμα νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ υπήρξαν και πάλι καταγγελίες ότι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδιζαν τους κατοίκους να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να φύγουν.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου.

Νοτιότερα, στο κατεχόμενο από τον ρωσικό στρατό λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο Orsk  και μία αποθήκη με πυρομαχικά και καύσιμα.

Βίντεο που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.

Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το Orsk είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το  Κιέβο, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να εκτιμά ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει θέσεις άμυνας, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αντεπιτίθενται και ανακτούν εδάφη.

Ο ρωσικός στρατός, παρά την ισχύ του, βρίσκεται καθηλωμένος πέριξ των πόλεων που πολιορκεί ή υποχωρεί όπως συμβαίνει στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ στις γραμμές του μετώπου τα τανκς βουλιάζουν και υπάρχουν μαρτυρίες από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι Ρώσοι στρατιώτες λιποτακτούν.

Ο βομβαρδισμός αμάχων και η ένταση των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων σε Οδησσό και άλλες πόλεις δεν δείχνουν να κάμπτουν το ηθικό των Ουκρανών, που με τη βοήθεια της Δύσης έχει τον σύγχρονο και αναγκαίο οπλισμό για να αντισταθεί.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΝΑΤΟέως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου πριν από έναν μήνα.

Σε νέο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός άντεξε έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι σχεδίαζε ο εχθρός και ζητεί από όλους να βγουν στις πλατείες και να σταματήσουν τη Μόσχα.

Πηγές: ertnews.gr, Reuters

Αρέσει σε %d bloggers: