Developer: Visual Concepts

Publisher: 2K Sports

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Μαρτίου 2022

Κονσόλες: PC, PS4, PS5, XBOX One, XBOX Series X/S

Κάθε φορά που κυκλοφορεί ένας νέος τίτλος μιας ετήσιας σειράς παιχνιδιών, η προφανής ερώτηση    είναι αν ο νέος τίτλος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Αναφερόμενοι στην δική μας  περίπτωση αυτή η ερώτηση θα ήταν λάθος. Το WWE 2K20 είναι ίσως από τα χειρότερα games που κυκλοφόρησαν ποτέ. Ήταν τόσο κακό που ανάγκασε την Visual Concepts να χρησιμοποιήσει 2,5 χρόνια development time αντί για τον συνηθισμένο ένα χρόνο. Το να θέσει κανείς τον πήχη τόσο χαμηλά για το WWE 2K22 θα ήταν πολύ λάθος.

Από τότε που ανέλαβε το franchise η 2Κ, τα games που εκδίδει είναι σταθερά μέτρια. Είναι σαν να είχε μια έλλειψη κατανόησης για το  τι κάνει αυτά τα games, αλλά και τα wrestling γενικά, ευχάριστα. Οι παίκτες είχαν πολύ περιορισμένο stamina, οδηγώντας σε αγώνες με τραγικά αργούς ρυθμούς. Κάθε αγώνας στα παλιότερα 2Κ games ήταν λες και ήταν το main event της WrestleMania, με τους συμμετέχοντες να δυσκολεύονται να κουνηθούν μετά από πέντε λεπτά δράσης. Ήταν η προσπάθεια να μετατρέψει το game σε simulation, την ίδια στιγμή που το πραγματικό προϊόν είναι πολύ μακριά από αυτόν τον όρο.

Όμως, για πρώτη φορά μετά το 2K14, το gameplay επιτέλους είναι γρήγορο. Όχι μόνο είναι γρήγορο, αλλά είναι ίσως το πιο ευχάριστο gameplay σε οποιοδήποτε wrestling game. Πέρα από την δραματική μείωση της επιρροής του stamina, η Visual Concepts εισήγαγε ένα νέο combo system στο game. Ο παίκτης πλέον μπορεί να συνδυάσει διαφόρων τύπων μπουνιές, κλωτσιές και grapples, σε ένα σύστημα που δουλεύει πολύ καλύτερα από ότι του φαίνεται. Οι αγώνες πλέον έχουν μια ευχάριστη ροή όπου ο παίκτης και ο αντίπαλός του έχουν μια «μπρος-πίσω» μονομαχία για το ποιος θα βγει νικητής. Το στυλ του game, ειδικά απέναντι σε AI στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, θυμίζει πολύ ματς από το NJPW ή το AEW όπου οι κινήσεις και τα reversals ρέουν πάρα πολύ ομαλά το ένα με το άλλο. Πέρα από τα παραδοσιακά reversals, στο gameplay προστέθηκαν και τα combo breakers και τα dodges. Τα combo breakers επιτρέπουν στον παίκτη να σταματήσει την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του, αν την μαντέψει σωστά και αποτελεί ένα εύχρηστο  τρόπο  αντιμετώπισης των combos. Από την άλλη πλευρά, τα dodges δεν έχουν τόσο καλή εφαρμογή στο gameplay. Τα dodges λειτουργούν σαν τα feints στο UFC, αλλά σε αντίθεση με αυτό το game, απλά δίνουν invincibility frames στον παίκτη και δεν υπάρχει σταθερός τρόπος αντιμετώπισής τους. Αυτό ενθαρρύνει έναν πιο παθητικό τρόπο παιχνιδιού, κάτι που το game έχει καταφέρει να αποφύγει σε όλους τους άλλους τομείς του gameplay του. Υπάρχουν περιστασιακά glitches, αλλά δεν είναι στο game-breaking επίπεδο του 2Κ20 και περισσότερο προσφέρουν λίγο γέλιο, παρά εκνευρισμό.

Πριν περάσουμε στα διάφορα game modes του WWE 2K22, πρέπει να γίνει αναφορά στα φανταστικά γραφικά του game. Αν και το WWE 2K20 θα πέρναγε απαρατήρητο ως launch τίτλος του PlayStation 3, το WWE 2K22 καταφέρνει και έχει γραφικά αντάξια στη  γενιά κονσόλων στην οποία βρίσκεται. Τα περισσότερα μοντέλα (με κορυφαίο αυτό του Roman Reigns) μοιάζουν φανταστικά, ενώ οι λήψεις της in-game κάμερας είναι αναπάντεχα καλές. Από τον τρόπο που περνάει γύρω από το ρινγκ, πριν από την είσοδο του Finn Balor έως και το πως ακολουθεί τον Roman Reigns, όταν βγαίνει στην ράμπα του γηπέδου, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην ακριβή αντιγραφή των κινήσεων των πραγματικών τηλεοπτικών επιτελείων του WWE και τη μεταφορά τους στις κονσόλες μας. Η νέα κάμερα για τους αγώνες επίσης λειτουργεί πολύ καλά, καθώς ενώ φαίνεται περίεργη σε βίντεο με gameplay, όταν παίξει κανείς με αυτή  θα καταλάβει πόσο καλά λειτουργεί.

Το WWE 2K22 έχει και πολλά game modes, όλα τους άξια ανάλυσης.

Το showcase mode επιστρέφει για άλλη μια χρονιά, αυτή τη φορά αναδεικνύοντας την καριέρα του Rey Mysterio. Αυτό το mode λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό tutorial για τα νέα συστήματα gameplay και είναι μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση της καριέρας του αδιαμφισβήτητα καλύτερου luchador όλων των εποχών. Πρέπει να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι λείπουν μερικά σημαντικά ματς από την καριέρα του, όπως ο πρώτος του παγκόσμιος τίτλος στην WrestleMania 22 και η νίκη του στο Royal Rumble 2006. Πιθανότατα αυτό δεν είναι τόσο έλλειψη θέλησης της Visual Concepts να συμπεριλάβει αυτά τα ματς, όσο έλλειψη δικαιωμάτων χρήσης του Kurt Angle ή των άλλων συμμετεχόντων εκείνου του Rumble. Όπως και να έχει, το Showcase mode είναι μια πολύ καλή «εισαγωγή» στο game.

Το καλύτερο φετινό mode είναι αναμφισβήτητα το MyRise, δηλαδή το παλιό MyCareer. Το MyRise συμπεριλαμβάνει πολλές μικρές ιστορίες όπου μπορεί να συμμετέχει ο παίκτης. Το γράψιμο σε αυτές είναι αρκετά καλό, αν και κυρίως διαδραματίζονται μέσω γραπτών μηνυμάτων. Η ιστορίες που παρουσιάζονται εδώ μερικές φορές είναι καλύτερες από αυτές του κανονικού WWE, με αποκορύφωμα να είναι η αντιπαλότητα με τον Kevin Owens. Το MyRise καταφέρνει και αποφεύγει την παγίδα των αλλεπάλληλων επαναληπτικών αγώνων με τα ίδια άτομα, συνήθως περιορίζοντας τα feuds σε 2-3 διαφορετικού είδους ματς και μερικά cutscenes. Ένα πολύ καλό mode και μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με ότι ήταν η πλοκή του 2Κ20.

Το MyGM επιστρέφει μετά από 15 χρόνια και αποτελεί περισσότερο μια καλή βάση, παρά ένα καλό game mode. Ο παίκτης κάνει draft ένα roster και κανονίζει τα ματς που θα συμμετέχουν οι παλαιστές τους οποίους διάλεξε. Ο παίκτης έχει μόνο την ικανότητα να κάνει book 3 ματς και 2 promo segments την εβδομάδα, με αυτόν τον αριθμό να ανεβαίνει σε 4 και 3 αντιστοίχως σε ένα Premium Live Event. Ο παίκτης έχει στην διάθεσή του μόνο τους παγκόσμιους τίτλους γυναικών και ανδρών, με τους intercontinental, US και tag team τίτλους να λείπουν μυστηριωδώς. Ο παίκτης επίσης, δεν έχει την ικανότητα να φτιάξει το δικό του brand, όποτε δεν θα μπορεί να δημιουργήσει την μάχη ανάμεσα σε AEW και WWE μέσα στο game. Όμως, μακράν η πιο εκνευριστική παράβλεψη, είναι η έλλειψη ικανότητας καθορισμού του νικητή κάθε αγώνα. Ο παίκτης μπορεί να αγοράσει αυτή την ικανότητα για έναν αγώνα, αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να μπορεί να κάνει για κάθε ματς. Η Visual Concepts έμμεσα διατηρεί το kayfabe σε μια εποχή που αυτό έχει πεθάνει. Αυτή η έλλειψη είναι απίστευτα ενοχλητική και εμποδίζει τον παίκτη από το να πει τις ιστορίες που θέλει. Υπάρχει μια καλή βάση εδώ, αλλά το mode συνολικά φαίνεται πως προορίζεται να είναι έτοιμο για το WWE 2K23. Αυτό που έχουμε τώρα είναι ένα demo της πραγματικής εμπειρίας που μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως θα έχουμε.

Άλλο ένα καινούργιο mode είναι το MyFaction, όπου ο παίκτης συλλέγει κάρτες για να φτιάξει την ομάδα παλαιστών των ονείρων του και μοιάζει ιδιαίτερα με το Ultimate Team του Fifa και φυσικά το MyTeam του NBA 2K. Το mode, αν και απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο είναι αποκλειστικά single-player και σίγουρα θα προσφέρει κάποιες ώρες απόλαυσης σε αυτούς που σκοπεύουν να ξοδέψουν πάρα πολλές ώρες με το game, αλλά η έλλειψη online αγώνων και η ενοχλητική φύση των αγώνων 4v4 το αποτρέπουν από το να είναι ένα καλό mode.

Το Universe mode επιστρέφει για άλλη μια χρονιά και παραμένει το παραδοσιακά καλό mode που έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των games. Η μεγαλύτερη προσθήκη είναι η ικανότητα χειρισμού μόνο ενός pro-wrestler, οπότε, αν νομίζετε πως ο Keith Lee ή ο Ricochet αξίζουν ένα καλύτερο run στην εταιρεία, αυτή  είναι η ευκαιρία σας. Αλλιώς το mode είναι καλό, αν και σίγουρα έχει προοπτικές να γίνει πολύ καλύτερο, αν δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία δημιουργίας ιστοριών στους παίκτες.

Τέλος, το online είναι λειτουργικό. Όσοι μένουν στην Ελλάδα θα παρατηρήσουν ένα μικρό delay στις κινήσεις τους λόγω της μακρινής τοποθεσίας των servers της 2κ, αλλά τίποτα που δεν συνηθίζεται με λίγα ματς. Τα community creations παραμένουν το πιο σημαντικό κομμάτι της online εμπειρίας και πλέον όντας cross-platform, επιτρέπουν σε παίχτες από όλες τις πλατφόρμες να έχουν πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γενικά οι επιλογές customization είναι αρκετά καλές φέτος, αλλά τα αργά μενού, η έλλειψη create-a-finisher και create-an-entrance τις αποτρέπουν από το να είναι τέλειες.

Μπορεί να πήρε επτά ολόκληρα χρόνια και ένα game-καταστροφή, αλλά η Visual Concepts επιτέλους έθεσε τη  σειρά σε ένα σωστό δρόμο. Το gameplay είναι ήδη εξαιρετικό αλλά δεν είναι όλα τα modes αντάξιά του. Αν η Visual Concepts χτίσει πάνω στην βάση που πλέον ήδη έχει, το WWE 2K23 ίσως εξελιχθεί  στο καλύτερο wrestling game όλων των εποχών. Για την ώρα όμως, και παρόλο που έχει  μεγάλη προοπτική βελτίωσης, το WWE 2K22 είναι ένα εξαιρετικό game που μπορούν να απολαύσουν όλοι και σίγουρα αξίζει να το αγοράσετε.

Η στήλη εύχεται γρήγορα περαστικά στον Big E που είχε έναν τρομακτικό τραυματισμό στο επεισόδιο του SmackDown στις 11/03/2022 και πάλι σιδερένιος!

*Το Review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την CD Media

Σπύρος Πολίτης