Developer: Polyphony Digital

Publisher: Sony Interactive Entertainment

Κονσόλες: PlayStation 4, PlayStation 5

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Μαρτίου 2022

Παρόλο που είναι το 8ο game σε ένα franchise που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια, το Gran Turismo 7 είναι ένα μοναδικό game. Όχι μόνο λόγω του εξαιρετικού gameplay ή των φανταστικών γραφικών του (τα οποία προφανώς και θα αναλυθούν αργότερα), αλλά λόγω της γενικής παρουσίασής του. Το intro cinematic του game συγκρίνει έμμεσα την πρόοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με μεγάλα ορόσημα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η μια σκηνή μπορεί να είναι η πρώτη αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι και στην αμέσως επόμενη  ο Rudolf Caracciola  πανηγυρίζει μια από τις πολλές νίκες του.

Τo κεντρικό μενού του game θυμίζει τα platformers των 90’s όπου ο παίκτης έχει μια προεπισκόπηση του κόσμου όπου βρίσκεται. Ο παίκτης δεν κάνει tune το αυτοκίνητό του σε ένα μενού, το κάνει σε ένα τριώροφο κτίριο όπου πρέπει να μιλήσει με έναν in-game χαρακτήρα πριν κάνει το οτιδήποτε. Πέρα από το γεγονός ότι όλα αυτά είναι πολύ χαριτωμένα, δείχνει και το πάθος που υπήρχε στην δημιουργία του game. Είναι ένα game που παίρνει τόσο σοβαρά το θέμα με το οποίο ασχολείται που κάνει στροφή 180 μοιρών και είναι απλά αξιαγάπητο.

Αυτό το πάθος για την αυτοκινητοβιομηχανία απορρέει σε όλους τους τομείς του game. Το Gran Turismo 7 είναι ένα simulation racing game και το gameplay όπως με κάθε τίτλο της σειράς είναι αξεπέραστο. Κάθε ένα από τα 400+ αυτοκίνητα που υπάρχουν στο game έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες στον χειρισμό ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί ώστε οι εσωτερικοί χώροι των αυτοκινήτων να μοιάζουν ακριβώς όπως είναι και στην πραγματικότητα. Τα physics των αυτοκινήτων έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το Gran Turismo Sport, με τα kerbs να είναι πλέον πολύ επικίνδυνα, αν κάποιος παίζει χωρίς traction control. Πέρα από τον ρεαλισμό που προσδίδει αυτό, αποτρέπει και την υπερβολική εκμετάλλευση των kerbs, οδηγώντας σε γύρους πιο κοντά στην πραγματικότητα, αλλά και σε πιο ευχάριστες μάχες ρόδα με ρόδα. Αν και πρέπει να αναφερθεί πως τα physics στους αγώνες ράλι είναι πολύ πιο απρόβλεπτα, ειδικά όταν το αυτοκίνητο φύγει από το έδαφος, κάνοντας πιο απαιτητικούς  τους αγώνες αυτού του τύπου, ίσως σε υπερβολικό βαθμό. Το game συνολικά ως simulation είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά και απολαυστικό όταν κάποιος οδηγεί καλά σε αυτό.

Σημαντική προσθήκη στο GT7 είναι και ο δυναμικός καιρός, που μπορεί πλέον να έχει σημαντική επιρροή σε έναν αγώνα. Πλέον η ώρα της ημέρας μπορεί να αλλάξει την ώρα του αγώνα και, το πιο σημαντικό, μπορεί να βρέξει ανά πάσα στιγμή, αλλάζοντας την ισορροπία οποιουδήποτε αγώνα. Αυτό ίσως καθιστά και το Gran Turismo 7 ως το πρώτο game που έχει ένα χρήσιμο ραντάρ καιρού.

Γνωρίζοντας την ιστορία της Polyphony, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα κυκλοφορήσει κάποιο άλλο Gran Turismo μέχρι το PlayStation 6. Δεδομένου αυτού, το Gran Turismo 7 έχει μια πληθώρα περιεχομένου. Τα licenses, το multiplayer, οι αποστολές, το νέο music rally και φυσικά οι παραδοσιακοί αγώνες, όλα συνδυάζονται ώστε το Gran Turismo 7 να είναι το απόλυτο πακέτο προσομοίωσης του μηχανοκίνητου αθλητισμού όχι μόνο για φέτος, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμα.

Συνήθως δεν γίνεται αναφορά για τα γραφικά ενός game σε αυτήν την στήλη καθώς ένα καλό game πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει είτε με γραφικά της εποχής του PlayStation 1 είτε με αυτά του PlayStation 5. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, κάνουν το Gran Turismo να ξεχωρίζει από άλλα sim-racers, καθώς τα γραφικά του game είναι τόσο ανυπέρβλητα, όσο το gameplay του. Δεν είναι λίγα τα games που μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι καλοί προσομοιωτές αυτοκινήτων, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι το Gran Turismo.

Αν έχετε έστω και ένα μικρό ενδιαφέρον για αυτοκίνητα, ο συνδυασμός gameplay, γραφικών και ξεχωριστής παρουσίασης, κάνουν το GT7  ένα game που δεν πρέπει να χάσετε.

Οφείλουμε και αξίζει να επισημάνουμε ότι  η Sony, συμμετέχοντας στο κάλεσμα της παγκόσμιας κοινότητας για ειρήνη στην Ουκρανία, έκλεισε το ρωσικό PlayStation Store και απέσυρε το Gran Turismo 7 από την ρωσική αγορά.  

Σπύρος Πολίτης