Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την ουγγρική αντιπολίτευση για τις στενές του σχέσεις με τη Μόσχα, πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν “ισορροπημένοι και δίκαιοι” μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση.

Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία εξέφρασε τη στήριξη της στην πρωτοβουλία οκτώ χωρών της ΕΕ που ζήτησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ωστόσο η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να επιτρέψει τη διέλευση θανατηφόρων όπλων για την Ουκρανία από το έδαφός της.

“Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση, καθώς ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας”, επεσήμανε ο Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

“Οι πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε, εκτιμώντας ότι “όλη η Ευρώπη θα πρέπει να εργάζεται για την ειρήνη”.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος η χώρα του να διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ