Η επιστροφή του προσωπικού και Ελλήνων πολιτών ξεκίνησε νωρίς το πρωί με ίδια μέσα σε πομπή 21 αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένo μετά την εκκένωση του Γενικού Προξενείου, στη Μαριούπολη.

H πομπή των αυτοκινήτων με 82 άτομα μετακινείται προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Όπως μεταδίδει από την Ζαπορίζια ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης η διαδρομή από τη Μαριούπολη που έγινε θέατρο σφοδρών εχθροπραξιών τις τελευταίες μέρες θυμίζει κρανίου τόπο.

Οι έλεγχοι συνεχείς και από τις ουκρανικές δυνάμεις και από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη δύσκολη διαδρομή σε δρόμους που έχουν πληγεί σημαντικά από τις οβίδες. Η επικοινωνία κατά μήκος των περιοχών που εχουν καταστραφεί σημαντικά δεν είναι δυνατή ωστόσο η ΕΡΤ κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και σύντομα αναμένεται να φθάσουν στη Ζαπορίζια όπου θα ενωθούν και με άλλους πολίτες και με την αποστολή της ΕΡΤ για να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Αποστολή Γιώργος Σιδέρης, Κάμερα Φώτης Πάντος, Ήχος Αντώνης Κυπραίος

πηγή:ertnews.gr

Απάντηση