Απαγορεύουμε σε κάθε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να πατήσει το πόδι του σε οποιοδήποτε κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, οι άνθρωποι που θέλουν τον πόλεμο δεν έχουν θέση εδώ. Απλοί πολίτες που κάνουν τη μεγαλύτερη θυσία να στέκονται μπροστά στους Ρώσους στρατιώτες με υπερηφάνεια ως όπλο και ηλίανθους, γυναίκες που γέννησαν δίπλα σε σταθμούς μετρό, αυτοί μας έδειξαν ότι αξίζει να τους υπερασπιστούμε, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια για να εκδοθεί ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Για την επόμενη γενιά, για όλους εκείνους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην Ευρώπη. Για όλους εκείνους που θέλουν να είναι ελεύθεροι», όπως τόνισε η κυρία Μετσόλα, εν αναμονή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Ουκρανού προέδρου.

«Ο τρόπος ζωής μας αξίζει να τον υπερασπιστούμε. Αξίζει ένα κόστος. Για την επόμενη γενιά, για όλους εκείνους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην Ευρώπη. Για όλους εκείνους που θέλουν να είναι ελεύθεροι».

Ευχαριστώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι «που έδειξε στον κόσμο τι σημαίνει να σηκώνεσαι όρθιος, η Πρόεδρος Μετσόλα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. «Όπως δηλώνει ξεκάθαρα το ψήφισμά μας, χαιρετίζουμε την αίτηση της Ουκρανίας για το καθεστώς υποψήφιας χώρας και θα εργαστούμε προς αυτόν τον στόχο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μαζί».

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος Μετσόλα ανακοίνωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξει την απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου στις εγκαταστάσεις του. «Οι επιτιθέμενοι και οι πολεμοκάπηλοι δεν έχουν θέση στο Σώμα της Δημοκρατίας».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Πρώτον, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από το αέριο του Κρεμλίνου. «Πρέπει να διπλασιάσουμε εκ νέου τις προσπάθειές μας για να διαφοροποιήσουμε τα ενεργειακά μας συστήματα προς μια Ευρώπη που δεν είναι πλέον στις διαταγές ολιγαρχών. Αυτό θα θέσει την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ισχυρότερη βάση».

Δεύτερον, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υποδέχεται μετρητά από το Κρεμλίνο. «Οι ολιγάρχες του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να κρύβονται πίσω από βιτρίνα αξιοπρέπειας, στις πόλεις, τις κοινότητες ή τους αθλητικούς μας συλλόγους».

Τρίτον, η επένδυση στην άμυνά μας πρέπει να ταιριάζει με τη ρητορική μας. Η Πρόεδρος Μετσόλα τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί για να αποκτήσει μια πραγματική Ένωση ασφάλειας και άμυνας. Δείξαμε την τελευταία εβδομάδα ότι είναι εφικτό και επιθυμητό, ​​και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο».

Τέταρτον, μίλησε για τη σημασία της καταπολέμησης της εκστρατείας παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. «Καλώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ομίλους τεχνολογίας να αναλάβουν την ευθύνη τους στα σοβαρά και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καμία ουδετερότητα μεταξύ της πυρκαγιάς και της πυροσβεστικής».

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου (με επικεφαλής την Πρόεδρο Roberta Metsola και αποτελούμενη από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου) αποφάσισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή τους, καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο και χαρακτήρισαν την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη.

πηγή:ertnews.gr