Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι δυτικοί εταίροι του θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

“Μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον @Εμμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα από το πυροβολικό σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο.

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Μαριούπολης, καθώς και της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά) και της Πολτάβα (ανατολικά).

Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν πως ένας πύραυλος έπεσε σε κτίριο κατοικιών και σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters ένας άλλος έπληξε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Προσώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να μην καταθέσουν τα όπλα και να υπερασπιστούν το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Ουκρανούς να μην καταθέσουν τα όπλα και να υπερασπιστούν το Κίεβο, την πρωτεύουσα, όπου ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει τις δυνάμεις της Μόσχας, δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

“Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα και θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας”, είπε ο Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε το πρωί στο Facebook.

Κάλεσε τους Ουκρανούς να μην πιστεύουν τiς “ψευδείς πληροφορίες” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις οποίες κάλεσε τον στρατό να παραδοθεί.

“Τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας. Είναι η γη μας. Τα παιδιά μας. Θα υπερασπιστούμε όλα αυτά. Ζήτω η Ουκρανία”, είπε.

Το βίντεο αυτό μεταδόθηκε καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα πολεμά για να μην πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού, με μάχες να διεξάγονται τη νύχτα στη λεωφόρο της Νίκης, μία από τις κύριες αρτηρίες του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, σφοδρές μάχες συνεχίζονταν το πρωί στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο (Washington Post)

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ