«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με ή χωρίς την στήριξη εταίρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντόμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ «να είναι ειλικρινείς» ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του. Απευθυνόμενος σε όσους στηρίζουν την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, ζήτησε οι κυρώσεις να επιβληθούν άμεσα, καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

Ουκρανία: Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς

Κίνα: Οι ανησυχίες της Ρωσίας πρέπει να γίνονται σεβαστές

Λαβρόφ σε Γάλλο ΥΠΕΞ: Είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα

Ουκρανία: Μισθοφόροι έχουν φθάσει στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες

Το Παρίσι καλεί τους γάλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Ουκρανία: Βουλευτές και ξένοι δημοσιογράφοι δέχτηκαν πυρά στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Ρωσία: Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα υπό την επίβλεψη Πούτιν – Λουκασένκο

Γερμανία: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Ουκρανία

Αυστρία: Το υπ. Εξωτερικών καλεί τους Αυστριακούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

ΕΕ: Παροχή βασικών προμηθειών στην Ουκρανία

Τζόνσον: Αν οι χώρες της Δύσης δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία

Λαβρόφ για δήλωση Σολτς: «Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας»

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα, πριν βρεθούμε πάλι με εκατομμύρια νεκρούς». «Δεν υπάρχει πλέον “αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου” και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη», τόνισε, ενώ, απευθυνόμενος και στη Γερμανία, η οποία αρνείται να παραδώσει εξοπλιστικά συστήματα στην Ουκρανία και περιορίστηκε να στείλει 5000 στρατιωτικά κράνη, ο κ. Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητιανεύουμε δωρεές (…) ό,τι μας δίνετε, είναι η δική σας συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια. Πολλά μπορούν να γίνουν, μπορούμε να σας δώσουμε λίστα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει βούληση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθετε η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και να λάβει μέρος σε συνομιλίες «σε οποιοδήποτε σχήμα». «Δεν ξέρω τι θέλει. Για αυτό προτείνω να συναντηθούμε», απάντησε ο ουκρανός Πρόεδρος, όταν ερωτήθηκε αν γνωρίζει τις προθέσεις του ρώσου Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των υποστηρικτών της Ουκρανίας, ο κ. Ζελένσκι εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι π.χ. στο ΝΑΤΟ «μας λένε συνεχώς ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν μας λένε, υπάρχουν κάποια κράτη – μέλη που δεν μας θέλουν;». Κανείς πάντως να μην πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει για πάντα το ανάχωμα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ουκρανός Πρόεδρος και επισήμανε ότι η χώρα του θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι τότε θέλει εγγύηση της ασφάλειάς της. «Και όσο υπάρχει σιωπή, δεν θα υπάρχει ηρεμία στα ανατολικά της Ευρώπης», προειδοποίησε.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με πληροφορίες που έκαναν λόγο για ουκρανικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ρωσίας, ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «ψέματα» και πρόσθεσε ότι «ο ουκρανικός στρατός είναι πιο ενήλικος από άλλους» και δεν αντιδρά σε προκλήσεις, καθώς γνωρίζει ότι ο κίνδυνος του πολέμου είναι μεγάλος. Δεν πανικοβαλλόμαστε, όμως, διαβεβαίωσε. «Δεν μπορούμε κάθε μέρα να λέμε ότι αύριο θα γίνει πόλεμος. Πώς θα ζήσουμε έτσι; Θα φύγουν τα χρήματα, οι επιχειρήσεις. Μπορείς να ζήσεις σε μια τέτοια χώρα;», ανέφερε εμφατικά.

Στην ερώτηση «πώς αποφασίσατε σήμερα να είστε εδώ και να αφήσετε τη χώρα σας;», ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό όταν συζητείται η Ουκρανία, οι πληροφορίες να προέρχονται από εμάς» , αλλά και ότι «δεν θέλουμε οι φίλοι και εταίροι μας να αποφασίσουν κάτι πίσω από την πλάτη μας». Στο Μόναχο «είχα σημαντικές συναντήσεις» με διεθνείς ηγέτες, πρόσθεσε, «έπρεπε να είμαι εδώ». Όταν η δημοσιογράφος επέμεινε, ο κ. Ζελένσκι τόνισε: «Η χώρα μου είναι σε καλά χέρια, αυτά των στρατιωτών και των πολιτών μας. Αλλά ποτέ δεν λείπω για πολύ. Σήμερα πήρα πρωινό στην Ουκρανία και θα επιστρέψω εγκαίρως για το δείπνο».

Αμέσως μετά ωστόσο η κυρία Αμανπούρ ενημέρωσε τον ουκρανό Πρόεδρο ότι οι συνεργάτες του την ειδοποίησαν ότι έπρεπε να αποχωρήσει άμεσα από την αίθουσα.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading