Το αμερικανικό Κογκρέσο, με ψηφοφορία στη Γερουσία χθες Πέμπτη, ανέβαλε για μερικές εβδομάδες την παράλυση υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους που επαπειλείτο να επέλθει από αύριο Σάββατο, ελλείψει προϋπολογισμού.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 65 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά, το κείμενο που είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρατείνει ως την 11η Μαρτίου την ισχύ του υπό εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού, στέλνοντάς το στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.

Δεκαεννέα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ του κειμένου χθες. Παρά τις βαθιές διαφωνίες τους, οι περισσότεροι κοινοβουλευτικοί των δύο παρατάξεων θέλουν να αποφευχθεί πάση θυσία η ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που θα έθετε εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία.

Τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο δεν έχουν καταλήξει ως αυτό το στάδιο σε συμφωνία για την υιοθέτηση προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022. Είναι έτσι αναγκασμένα αντ’ αυτού να παρατείνουν, κάθε φορά για έναν ως δύο μήνες, τον τρέχοντα προϋπολογισμό, που υιοθετήθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου και κατόπιν στα μέσα Δεκεμβρίου, στο Κογκρέσο έγιναν εντατικές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί in extremis η απειλή της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, του επονομαζόμενου shutdown, με την παράταση της ισχύος του προϋπολογισμού του 2021.

Πέραν του ότι στερεί κεφάλαια από κοινωνικά προγράμματα, η κατάσταση αυτή καθυστερεί άλλες πρωτοβουλίες του Κογκρέσου και την έγκριση μεταρρυθμίσεων που θέλει ο Τζο Μπάιντεν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιθυμεί διακαώς να καταγάγει κάποια πολιτική νίκη για να δώσει νέα ώθηση στην προεδρία του, ενώ απομένουν μερικοί μήνες ως τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ