Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» αλλά η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή.

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει ένα πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία

Ρωσία: Καμία «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία δεν υπάρχει και δεν σχεδιάζεται

Λευκός Οίκος: «Απρόκλητη» η απέλαση του «υπ’ αριθμόν 2» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα

Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν είπε «Είναι πολύ υψηλός». Πρόσθεσε, «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγους να πιστεύουν πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια επιχείρηση επίρριψης ευθυνών προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Όμως ο Μπάιντεν είπε πως μια διπλωματική επίλυση παραμένει εφικτή, και γι΄αυτό ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πάει στα Ηνωμένα Έθνη και να κάνει σήμερα μια δήλωση.

«Θα εξηγήσει ποιος είναι αυτός ο δρόμος», είπε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει ένας τρόπος εξόδου», είπε.

Ο Μπάιντεν είπε πως δεν υπάρχουν σχέδια για μια τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ