Ανεβάζει τους τόνους ο πρόεδρος Ερντογάν για το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Ντουμπάι ο Ερντογάν είπε μεταξύ των αλλων.

Δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που γίνονται κατά παράβαση των συμφωνιών για τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Εμείς είμαστε εκείνοι μάλιστα που φέραμε το θέμα στην ατζέντα του ΟΗΕ.
Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει το θέμα στην ατζέντα το επόμενο διάστημα και επικαλέστηκε τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου πριν από λίγες ημέρες σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να κάνει τα ίδια, φυσικά, θα προβούμε σε προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μάς αναγκάσουν να φέρουμε στην ατζέντα αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός μου τούς προειδοποίησε σε ένα πρώτο επίπεδο «να μην μάς αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση και αυτό, είπε, ήταν ωφέλιμο».

Επίσης ρωτήθηκε για το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα για το επεισόδιο του θανάτου 19 ατόμων από κρύο στον Έβρο στην τουρκική πλευρά. Το επεισόδιο αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να καταπιούμε. Ενημερώσαμε σχετικά την ΕΕ και ενημερώσαμε το τί κάνουμε για τους μετανάστες και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν να συζητήσουμε μαζί μας. Θα κάνουμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους ίσως αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Για Ουκρανικό και Λιβύη

Για το Ουκρανικό είπε: Προσπαθούμε ειλικρινά να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Είμαστε σε στενό διάλογο και συνεργασία τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της έντασης,

Για τη Λιβύη είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στην Λιβύη ό,τι έκανε και στην αρχή. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. το θέμα είναι αν ακολουθηθεί μια διαδικασία για τη Λιβυη σε επίπεδο ηγετών ή να δοθεί βοήθεια για μια εκλογική διαδικασία ποθυ θα διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον και ευημερία στον Λιβυκό λαό. Προτιμούμε το δεύτερο.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

πηγή:ertnews.gr