Για τα νέα εμβόλια Sanofi και Novavax, που έρχονται στη χώρα μας, μίλησε κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Novavax τόνισε ότι η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη και δεν την παράγει ο οργανισμός. “Είναι εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου” είπε η κα Θεοδωρίδου.

Σημείωσε παράλληλα ότι χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά τη 14η ημέρα. Τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης τόνισε ότι είναι περιορισμένα, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Στις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε 90% προστασία και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Τέλος, σημείωσε ότι με αυτό το εμβόλιο μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη.

Για τις εταιρίες Sanofi και Glaxo τόνισε ότι αναπτύσουν εμβόλιο για αναμνηστική δόση, αλλά αναμένονται τα αποτελέσματα.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για την επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών. Έκανε δε γνωστό ότι η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν έμμεση προστασία μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους.

Όσον αφορά στον 12χρονο που εκδήλωσε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και νοσηλεύεται στο Παίδων, η κα Θεοδωρίδου απάντησε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο MIS-C.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου απαιτούνται για την προστασία των παιδιών ακόμα και μετά από νόσησή τους.

πηγή: ertnews.gr