Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες που έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη όλων των δραστών που συμμετείχαν στην αποτρόπαιη και αναίτια δολοφονία του 19χρονου ‘Αλκη. Οι αστυνομικοί αξιολογούν στοιχεία από οπτικό υλικό και κρίσιμες μαρτυρίες, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια συνεχίζεται η εξέταση για αποτυπώματα και dna σε μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος. Τη Δευτέρα θα απολογηθεί ο 23χρονος που έχει ήδη συλληφθεί. Στο στόχαστρο κυβέρνησης, δικαιοσύνης και αστυνομίας μπαίνει η τυφλή οπαδική βία και η διείσδυση κακοποιών στοιχείων στον χώρο του αθλητισμού, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, εκτός από τη συμπρωτεύουσα, η αστυνομία προχώρησε σε εφόδους σε γραφεία συνδέσμων και στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν μαχαίρια, φωτοβολίδες και κοντάρια, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όσοι σύνδεσμοι φιλάθλων είναι παράνομοι θα κλείσουν.

Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας του δολοφονημένου νεαρού, ανέφερε ότι του προσκόμισαν φωτογραφία όπου ο φερόμενος ως δολοφόνος εμφανίζεται μαζί με “αδερφικό του φίλο”, όπως τον χαρακτήρισε, γιό ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας του τμήματος αθλητικής βίας Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, όπως έγινε χθες σε 4 περιοχές της Αττικής , όπου βρέθηκαν μαχαίρι, τσεκούρι, καδρόνια, ρόπαλα και φωτοβολίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ένας από τους συνδέσμους που ελέχθησαν θα σφραγιστεί από την Αστυνομία καθώς διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε παράνομα.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή, και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες θα κληθούν όλοι οι εμπλεκομένοι προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου.

Μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αξιόποινων πράξεων ξεκινά με εντολή του Αθλητικού Εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλου. Αφορμή για την παραγγελία προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αποτέλεσε η φονική επίθεση στην Θεσσαλονίκη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές θα προχωρούν, όταν το κρίνουν απαραίτητο, ακόμη και σε εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, η έρευνα ξεκινά τη στιγμή που ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης με εγκύκλιο προς τους στους συναδέλφους του σε όλη τη χώρα απευθύνει αυστηρές συστάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός ζητεί την αυστηρή μεταχείριση των δραστών ενώ ανοίγοντας την βεντάλια των ερευνώμενων αδικημάτων βάζει στο «κάδρο» και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης όταν οι αξιόποινες πράξεις τελούνται από περισσότερα άτομα.

Ο εισαγγελέας, παράλληλα, δίνει έμφαση στον έλεγχο νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν ομάδες.

Με την εγκύκλιο ζητείται όταν είναι πολλοί οι δράστες να γίνεται έρευνα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης κάτι που σημαίνει ότι η ποινή θα μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη . Οι δράστες που έχουν διαπράξει ανάλογες πράξεις και στο παρελθόν θα αντιμετωπίζονται με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου . Η ποινή θα είναι χωρίς αναστολή και χωρίς τη δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας. Ενώ οι δίκες τους θα προσδιορίζονται ταχύτατα, μέσα σε τριάντα ημέρες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη όλων των δραστών της δολοφονίας του αδικοχαμένου Αλκη. Η Αστυνομία εστιάζει στο οπτικό υλικό από κάμερες της περιοχής και στο κινητό του 23χρονου φερόμενου δράστη.

Σχετικές ειδήσεις:

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης

Πηγές: ertnews.gr, Α’ Πρόγραμμα