Συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησαν στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑοι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι μόνο η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μαζικών φορέων και εργατικών συνδικάτων όπως και οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών που συνεχίζουν όρθιοι να σώζουν ανθρώπινες ζωές αλλά και των φοιτητών που ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια και των μαθητών, είπε από το βήμα της Βουλής ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ κάνει μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ κάθε μέρα, δεν περίμενε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συμπλήρωση των 26 χρόνων από την επέτειο των Ιμίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ άσκησε κριτική προς το προεδρείο της Βουλής για τη χθεσινή εμφάνιση των κ. κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα και τις παρεμβάσεις που έκαναν, λέγοντας πως πρόκειται για «στημένο παιχνίδι για τις επικοινωνιακές εντυπώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετέχει και το προεδρείο της Βουλής. «Απαράδεκτο. Να καταλάβει ο Έλληνας ότι τον κοροϊδεύουν», είπε. O κ. Βελόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι η χειρότερη που πέρασε».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αττική από τον χιονιά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κρατικοδίαιτη ολιγαρχία» και «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Ζούμε μέρες κατάρρευσης ενός μεγάλου ψέματος, ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα και το κράτος εποπτεύει» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διερωτήθηκε: «Πώς να λειτουργήσει επιτελικό κράτος όταν οι ορτινάτζες βρίσκονται στην κυβέρνηση και το πραγματικό επιτελείο τους καθοδηγεί από το παρασκήνιο;». Όπως είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες λειτουργούν χωρίς την πειθαρχία της αγοράς, ενώ τελούν υπό την εποπτεία κυβερνήσεων που τους έχουν στην τσέπη τους και μοναδικό τους γνώμονας είναι το μετοχικό κέρδος των μονοπωλίων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, διά ζώσης και ονομαστικά, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».Τη γραμμή του κόμματος, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ λόγους τακτικισμού για την κατάθεση της πρότασης μομφής, και στην κυβέρνηση ανεπάρκεια και επικοινωνιακή διαχείριση, με αφορμή την κακοκαιρία. Έκανε λόγο ακόμη, για ανεπαρκή μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μία νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.Μία πρόγευση της αντιπαράθεσης που αναμένεται να παρακολουθήσουμε σήμερα έδωσε η χθεσινή κόντρα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, με αφορμή την ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε εκ νέου συγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών, τόνισε πως πρέπει να γίνει ακριβοδίκαιη αποτίμηση της κατάστασης, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Για προσχηματική συγγνώμη, αφού δεν υποδεικνύεται που έγινε λάθος, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπεκφεύγει των ευθυνών της. “Προτιμώ την συγνώμη με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής από την καμία συγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναρωτήθηκε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες ευθύνες της Αττικής Οδού.

Πηγή: ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading