της Μαρίας Σιαφάκα

Με αφορμή την Διεθνή  Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των εκατομμυρίων  Εβραίων που αφανίστηκαν στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί.

Λόγια δεν χωρούν, λέξεις δεν υπάρχουν για να περιγράψουν το ανείπωτο.  Το «ριζικό κακό»!

Έξι εκατομμύρια Εβραίοι και ανάμεσά τους εξήντα επτά χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι εξοντώθηκαν. Άνθρωποι από τους οποίους οι Ναζί αφαίρεσαν την περιουσία, τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα ρούχα, την αξιοπρέπεια και στο τέλος την ίδια τους τη ζωή. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά εξοντώθηκαν με τρόπο φρικτό, μαρτυρικό στα κρεματόρια. 

Ολόκληρες κοινότητες αφανίστηκαν στην Ελλάδα όπως οι πάλαι ποτέ ακμάζουσες κοινότητες της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας. Φωτεινό παράδειγμα  η Ζάκυνθος, με προεξάρχοντες τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη που έσωσαν την Εβραϊκή κοινότητα από τη Ναζιστική φρίκη.

Εκείνο όμως που δεν μπόρεσαν  να αφανίσουν είναι η μνήμη. Η μνήμη των Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που είναι ολοζώντανη στις μέρες μας.  

 Σήμερα παρά ποτέ, σε καιρούς δύσκολους, έχουμε όλοι ιερό χρέος να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη για μας και για τις γενιές που έρχονται, να παλέψουμε για την γνώση και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Μαρία Σιαφάκα