Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει και σήμερα η κατάσταση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίαςέχουν ολοκληρωθεί οι απεγκλωβισμοί των οδηγών από τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και περίπου μέχρι τις 18:00 παρέμεναν σε αυτή 500 αυτοκίνητα τα οποία είχαν εγκαταλείψει οι οδηγοί τους από χθες το βράδυ. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στο κομμάτι Κάντζας και Παλλήνης στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Απεγκλωβίστηκαν συνολικά 3.500 οδηγοί από την Αττική Οδό και 1.800 αυτοκίνητα.

Nα σημειωθεί ότι οχήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι διαθέσιμα από σήμερα και για όσες μέρες χρειαστεί στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό. Πρόκειται για μίνι-λεωφορεία, τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο και σε συνεχή δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικής Οδού:

Οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα της Αττικής Οδού, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους:

  • Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  • Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
  • Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
  • Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Παραμένουν κλειστά και επιχειρείται εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα τμήματα:

  • Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.
  • Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
  • Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων.

Καλούνται οι οδηγοί που παραμένουν στα οχήματά τους να επικοινωνούν με το Κέντρο Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού στο τετραψήφιο 1024.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για την Αττική οδό, καθώς δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης, έχει αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών και στις δυο Εθνικές Οδούς και σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει η τροχαία δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην κίνηση τω ναυτοκινήτων σε κανένα από τους δυο αυτούς οδικούς άξονες. Παραμένουν κάποια προβλήματα σε επιμέρους δρόμους στου Παπάγου, στην Καισαριανή, στη Λεωφόρο Φυλής, στη Λεωφόρο Διονύσου και την οδό Τατοΐου όπως και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου τα οποία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφοράι στη Λεωφόρο Κατεχάκη που είχε διακοπεί από χθες. Κλειστές παραμένουν η Αττική Οδός και η Περιφερειακή Υμηττού.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Πολλά παραμένουν ακόμα και τώρα χωρίς ηλεκτροδότηση. Στόχος είναι μέχρι απόψε να έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών στο δίκτυο. Ωστόσο, δυσχερής παραμένει η πρόσβαση των συνεργείων στα σημεία των που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ:

Σε ό,τι αφορά στην Αττικήεπιδιορθώνονται οι βλάβες σε 15 γραμμές. Στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. Όπως και νωρίτερα, πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως σήμερα το βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, από εχθές έως και αυτή την ώρα έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω βλαβών.

Επισημαίνεται πως θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την πορεία της αποκατάστασης των βλαβών και την επανηλεκτροδότηση των περιοχών στις 11 το βράδυ, ακολουθώντας την πρόοδο των εργασιών με τις οποίες αναμένεται η σχεδόν εξ ολοκλήρου πλέον αποκατάσταση του δικτύου Μέσης Τάσης.

Το χάος -24 ώρες μετά- παραμένει και στις λεωφόρους Μεσογείων και Μαραθώνος, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε απέραντο πάρκινγκ με εγκαταλελειμμένα από τους οδηγούς αυτοκίνητα. Ίδια εικόνα σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας με τα εκατοντάδες πεσμένα δέντρα να κάνουν επικίνδυνους και αδιάβατους τους δρόμους. Η κυκλοφορία μέχρι αυτή την ώρα γίνεται με αλυσίδες στους περισσότερους δρόμους, μετά την ιστορική χιονόπτωση που «χτύπησε» την Αττική.

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική οδό. Η εταιρεία, και έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, διευκρινίζει η εταιρεία. Επίσης, με παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες των χτεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Παρατείνεται και αύριο η αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Κλειστά και αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική.

Κλειστά επίσης λιανεμπόριο και τράπεζες  ενώ ανοικτά θα είναι τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία. Δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

Αναστέλλονται και αύριο τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας.

Yπάλληλοι της Περιφέρειας κάνουν έκκληση στους οδηγούς που έχουν αφήσει τα οχήματά τους στη Μεσογείων να πάνε αν μπορούν να τα πάρουν έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος. Μια λωρίδα έχει δοθεί στην κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος καθώς εκατοντάδες είναι τα αυτοκίνητα που τα έχουν παρκαρισθεί κατά μήκος της.

Όπως έγινε γνωστό ένας 62χρονος οδηγός που είχε εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό υπέστη έμφραγμα. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, η πρόσβαση στο ασθενοφόρο άργησε να επιτευχθεί, λόγω των συνθηκών, με αποτέλεσμα να παραληφθεί 12 ώρες μετά τον εγκλωβισμό του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και μπήκε στη μονάδα εμφραγμάτων. Η κατάστασή του είναι σταθεροποιημένη και θα υποβληθεί σε στεφανιογραφία.

Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα στις μετακινήσεις καθώς ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δύο 24ωρα για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία λόγω του πρωτοφανούς όγκου χιονιού, του παγετού και των ΙΧ αυτοκινήτων που εγκαταλείφθηκαν από τους οδηγούς στο οδόστρωμα.

Μέχρι το μεσημέρι απεγκλωβίστηκαν χιλιάδες πολίτες και μεταφέρθηκαν με τον Προαστιακό άτομα που παρέμειναν σε γύρω ξενοδοχεία. Επίσης από χθες μετακινούνται στη ΛΕΑ τα οχήματά τους, προκειμένου να εργαστούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

“Αποφύγαμε κάποιο τραυματισμό ή κάτι χειρότερο και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην παροχή ιατρικής φροντίδας” είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Αναφερόμενος στο θέμα της Αττικής Οδού είπε πως η σύγκριση στη διαχείριση της κατάστασης με την Ιόνια Οδό, αποδεικνύει τους ανεδαφικούς ισχυρισμούς της εταιρίας.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που εγκλωβίστηκαν με κίνδυνο για την ασφάλειά τους διασχίζοντας τον πιο ασφαλή δρόμο, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ζήτησε η εταιρεία. Υπήρχαν ακροβολισμένα εκχιονιστικά μηχανήματα αλλά δεν επιχείρησαν προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο λόγω κίνησης, είπε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης, Φάνης Παπαδημητρίου, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι αύριο το πρωί να δοθεί στην κυκλοφορία.

Τι ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις και σήμερα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αναμονή που φτάνει τουλάχιστον τα 15 λεπτά εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό έως τη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ μέχρι νεωτέρας. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Πειραιάς-Αττική και αντίστροφα. Κανονικά ο προαστιακός.

Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών από και προς Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα.

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, μόνο στο τμήμα της Αττικής.

Αποκαθίστανται οι πτήσεις από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναμένουν τις ανακοινώσεις για το πότε θα ταξιδέψουν.

Νωρίτερα εικόνες χάους επικρατούσαν στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος“, μετά την ακύρωση των πτήσεων λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, με εκατοντάδες ταξιδιώτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Δρομολόγια πλοίων

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά και Λαύριο. Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα. Μόνο με πλοία κλειστού τύπου τα δρομολόγιο για Αργοσαρωνικό.

Κλειστές οι πορθμιακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Κεραμωτή-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για αλλαγές η τροποποποιήσεις των δρομολογίων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Σόνια Φίλη, Ζώης Κακκαβάς, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Αλέξανδρος Μέμος, Γιώργος Παπαδάκης, Μαρία Σταθοπούλου, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Γιάννης Σουλιώτης

Πηγή: ertnews.gr