Για το εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ φάρμακο κατά του κορονοϊου, Anakinra, το οποίο προστέθηκε στην φαρέτρα των αντιικών σκευασμάτων χάρη στην κλινική έρευνα Ελλήνων επιστημόνων μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας και λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

«Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία έχει συμβεί κάτι συγκλονιστικό για τα ιατρικά δεδομένα στη χώρα μας. Υπήρξε ένας συνασπισμός και συνεργατικότητα 29 παθολογικών κλινικών στην Ελλάδα που εργαστήκαμε εντατικά από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Είχαμε τα δεδομένα για ένα φάρμακο το οποίο κυκλοφορεί από το 2002 το οποίο αν επανατοποθετηθεί στη νόσο Covid-19 μπορεί να προλάβει τη χειρότερη επιπλοκή της νόσου που είναι η διασωλήνωση και η εισαγωγή στην εντατική. Όταν είχαμε αυτά τα δεδομένα, προσεγγίσαμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε το φάρμακο αυτό να αδειοδοτηθεί πανευρωπαϊκά”, δήλωσε στην εκπομπή “Από τις Έξι”.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαμαρέλλος τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας στην οποία συμμετείχαν κλινικές Covid-19 στην Ιταλία, δημοσιεύθηκαν και στις 16 Δεκεμβρίου 2021 το φάρμακο Anakinra αδειοδοτήθηκε για πανευρωπαϊκή χρήση με στόχο την πρόληψη στους ασθενείς με Covid-19.

“H χορήγησή του είναι συνάρτηση της επιθυμίας του θεράποντως ιατρού, της επάρκειας των νοσοκομείων” επισήμανε ο κ. Γιαμαρέλλος, τονίζοντας ότι το φάρμακο αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ήταν η προγενέστερη χρήση του διευκρίνισε ότι «η ένδειξη ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα» και συμπλήρωσε πως το φάρμακο επανατοποθετήθηκε ιατρικά και για την αποφυγή πνευμονίας σε ασθενείς με κορονοϊό μετά από έναν συγκεκριμένο δρόμο κλινικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε.

πηγή:ertnews.gr

%d