«Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων με σταθεροποίηση, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο, των νέων νοσηλειών σε απλές κλίνες και των νέων διασωληνώσεων», τόνισε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε ακόμα μεταξύ άλλων για ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, για μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγγχων και για μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65. Πάνω από 5.000 άτομα νοσηλεύονται στην επκράτεια ενώ ένας στους τρεις στις ΜΕΘ είναι ηλικίας μικρότερης των 60.

Όπως ανέφερε: «υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό σήμερα. Παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων επτά ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα και να υπλογίζεται μόλις κάτω από τα 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης παρατηρείται μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας.

‘Ομως 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε ενήλικες 35 – 64 ετών- την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα – ενώ και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε και πάλι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους συνανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών».

Συμπλήρωσε ότι «ενώ παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε όλη την επικράτεια,αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνεταιστην Κρήτη και την Αχαΐα και αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται σε κάποια νησιά όπως είναι η Μύκονος και η Θήρα» και πρόσθεσε «η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί με περισσότερους συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια. Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει ψηλά στο 63% σε απλές κλίνες covid και 88% σε ΜΕΘ covid».

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου η  παραλλαγή Όμικρον οφείλεται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλά κυκλοφορεί και η Δέλτα ενώ το 50% των εισαγωγών αφορά τη Δέλτα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέλους της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει τελειώσει καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Μιλώντας για τα παιδιά και την Όμικρον έκανε λόγο για ηπιότερη νόσο σε σχέση με τη Δέλτα.

πηγή:ertnews.gr

Απάντηση