Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ανγκόλας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αγκόλας Esmeralda Mendonça.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε τελικά με την κ. Mendonça κατά την επίσκεψή του στη Λουάντα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας Τέτε Αντόνιο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό πριν από τη συνάντησή τους. Ο κ. Δένδιας του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα έγινε Συνδεδεμένος Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουσόφωνων Χωρών, την CPLP, τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αγκόλας στη Λουάντα.

Η απόφαση αυτή, όπως επεσήμανε, «θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας», ενώ αποδέχτηκε την πρόταση της ΥΦΥΠΕΞ για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Αγκόλας και Πορτογαλίας.

Κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Ανγκόλας.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα με τον ίδιο τρόπο».

«Η Ανγκόλα έχει επικυρώσει την UNCLOS, η οποία για την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική Σύμβαση, καθώς είμαστε ένα ναυτικό έθνος και μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες. Και παρεμπιπτόντως, η Ανγκόλα επικύρωσε την UNCLOS πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια, εάν η Ανγκόλα το επιθυμεί, και μάλιστα στις ελληνικές στρατιωτικές ακαδημίες. Διότι, όπως ανέφερε, «η Ανγκόλα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ασφάλεια της Αφρικής και η Αφρική έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο».

Ευχαρίστησε ακόμη την Ανγκόλα για την προθυμία της να ψηφίσει την Ελλάδα στην εκστρατεία για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Ο κ. Δένδιας προσέφερε 100.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» της Ελλάδας. «Και είμαστε εδώ για να στείλουμε περισσότερα εμβόλια, αν η Ανγκόλα τα χρειαστεί και να βοηθήσουμε με το λογισμικό που απαιτείται για την παράδοση αυτών των εμβολίων».

«Θεωρώ την παρουσία μου εδώ ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ εμάς, της Ελλάδας, και της Ανγκόλας», κατέληξε.

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Πρόεδρο της Ανγκόλας, Ζ. Λουρένσο-Μεγάλο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ανγκόλα στα ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Ανγκόλας στην προσπάθεια της Ελλάδας για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της χώρας, Ζοάο Λουρένσο (João Manuel Gonçalves Lourenço), όπως ανέφερε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

«Η ψήφος της Ανγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών», τόνισε. Όπως επεσήμανε, με τον Πρόεδρο της χώρας συζήτησαν ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. «Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Ανγκόλα», υπογράμμισε.

Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, μια σειρά από Συμφωνίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία και μετά την πρώτη Συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, «μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Ανγκόλα».

Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, μετέφερε στον κ. Λουρένσο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον υπουργό Επικρατείας της Αγκόλα για τη διμερή οικονομική συνεργασία

Οι προοπτικές προώθησης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Αγκόλα εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό, Μανουέλ Χοσέ Νούνες Τζούνιορ (Manuel José Nunes Júnior).

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Επικρατείας της Αγκόλα στην πρωτεύουσα Λουάντα, έμφαση δόθηκε στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τόσο οι σημερινές επαφές του Νίκου Δένδια στην Αγκόλα όσο και οι χθεσινές στη Νιγηρία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις δύο αυτές χώρες, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο.

Δωρεά της Ελλάδας στην Αγκόλα για δράσεις αθλητικού σχολείου

Δωρεά στο υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Αγκόλα πραγματοποίησε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε αυτή τη χώρα της νοτιοκεντρικής Αφρικής.

Η δωρεά έγινε σε τελετή παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Φερνάντο Φρανσίσκο Ζοάο (Fernando Francisco João).

Μέσω της δωρεάς θα χρηματοδοτηθούν δράσεις του Αθλητικού Σχολείου Οκουχατέκα (Okuhateca), αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σημειώνεται πως οι σημερινές επαφές του Νίκου Δένδια στην Αγκόλα όσο και οι χθεσινές στη Νιγηρία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις δύο αυτές χώρες, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ