Για τις τεράστιες ουρές που παρατηρούνται σε δημόσιες δομές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου διενεργούνται rapid και μοριακά τεστ μίλησε στην ΕΡΤ ο Παντελεήμων Κωνσταντουλάκης, μοριακός βιολόγος και γενετιστής, επιβεβαιώνοντας ότι μετά τις γιορτές έχει διπλασιαστεί η ζήτηση.

«Ραντεβού χρειαζόταν πάντα. Δεν είναι κάτι που άλλαξε πάντα. Εμείς που κάνουμε τις εξετάσεις έχουμε υπολογίσει τι υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο προσωπικό έχουμε για να γίνουν οι έλεγχοι σε ένα 24ωρο. Αν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, επειδή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, υπάρχει πιθανότητα να μην προλαβαίνουμε μέσα στην ημέρα και να ζητήσουμε από τον άνθρωπο να ‘ρθει την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο διευθυντής διαγνωστικού κέντρου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κωνσταντουλάκης στην εκπομπή «Συνδέσεις», μετά την εμφάνιση της Όμικρον, «έχει διπλασιαστεί η ζήτηση στο δικό μας κέντρο για διενέργεια τεστ. Την περίοδο που είχαμε μόνο τη Δέλτα τα πράγματα είχαν περάσει σε μια καθοδική τάση. Στις γιορτές εκτοξεύθηκε το ενδιαφέρον. Έχουμε 2,5 φορές παραπάνω ζήτηση για τεστ».

Όπως εξήγησε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευτούν, αυτοί που έχουν θετικό τεστ, αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν άμεσα και μετά αυτούς που υποψιάζονται ότι ίσως είχαν μια επαφή.

Mεταξύ 3ης και 5ης ημέρας η διενέργεια των τεστ

Ερωτηθείς αν τα μοριακά τεστ βρίσκουν αν ο ιός από τον οποίο νοσεί κάποιος είναι Όμικρον ή Δέλτα, εξήγησε ότι «με την μοριακή τεχνική που χρησιμοποιείται δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ποιο στέλεχος είναι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι το πιάνουμε. Για να γίνει διαφοροποίηση είναι να διαβάσουμε τις αλληλουχίες του ιού. Κάτι πολύ δύσκολο, επίπονο και απαιτεί και χρόνο. Το κάνει επιλεκτικά η Ακαδημία Αθηνών. Επιδημιολογικά, πιστεύουμε ότι είναι Όμικρον».

Όσον αφορά την αξιοπιστία των rapid test o κ. Κωνσταντουλάκης είπε ότι πρέπει να διενεργούνται, σύμφωνα και με την οδηγία του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας: «Τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν όλους του ιούς, ενώ που υπάρχει απορία και σε εμάς είναι στα rapid test, τα οποία έχουν σχεδιαστεί πάνω στην επιφάνεια του ιού, και αυτή είναι που αλλάζει με τα νέα στελέχη και υπάρχει πιθανότητα να μας δώσει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα».

πηγή:ertnews.gr