Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία, όπου οι δύο πολυπληθέστερες πολιτείες συνέβαλαν καθοριστικά να σημειωθεί νέο ρεκόρ σχεδόν 48.000 μολύνσεων σήμερα, ενώ στη Νέα Νότια Ουαλία ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο κύμα της Δέλτα, καθώς η πιο μεταδοτική Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτητα.

Οι ασθενείς με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στη Νέα Νότια Ουαλία έφθασαν τους 1.344. Το προηγούμενο ρεκόρ (1.266) είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, όταν η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με το κύμα μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα, εντείνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η Βικτόρια, η Κουίνσλαντ, η Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και η Τασμανία κατέγραψαν όλες ρεκόρ μολύνσεων. Το νέο ρεκόρ 47.799 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 συνέτριψε αυτό που είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη (37.212), με το σύνολό να φθάνει τα 547.160. Παράλληλα, υπέκυψαν τέσσερις ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 2.270 νεκρούς.

Το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης -92% των Αυστραλών άνω των 16 έχει εμβολιαστεί πλήρως- θεωρείται ότι επέτρεψε στη χώρα να καταγράφει χαμηλότερο δείκτη θνητότητας από ό,τι σε προηγούμενα κύματα. Κάπου 2,5 εκατ. πολίτες έχουν λάβει ως τώρα αναμνηστική δόση, που οι αρχές ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν την αύξηση των θανάτων.

Στο μεταξύ κέντρα που κάνουν μοριακά τεστ κατακλύστηκαν και πάλι σήμερα, με πολλά να αναγκάζονται μέσα σε μερικά λεπτά αφού άνοιξαν λόγω της ζήτησης άνευ προηγουμένου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ