Νέα εκτίναξη των κρουσμάτων αναμένεται να σημειωθεί και σήμερα, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 26.000 οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν πάνω από 30.000 κρούσματα.

Η μετάλλαξη Όμικρον «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα ενώ το αποτύπωμά της αναμένεται να φανεί μετά από 10-15 ημέρες, εφόσον η διασπορά της «περάσει» από τους νέους στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα περιστατικά που καταγράφονται: το 19% αφορά παιδιά και εφήβους, το 47% από 20-39 ετών, το 27% από 40-65 ετών και το 6% άνω των 65 ετών.

Για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί μεγάλο στοίχημα να μην μετατοπιστεί από τους νεότερους στους μεγαλύτερους σε ηλικία η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 συνήθως νοσούν βαριά.

Εν τω μεταξύ, από τις 16 Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο προστίμου για τους πολίτες άνω των 60 που παραμένουν ανεμβολίαστοι με το ποσοστό να φτάνει το 40%.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχει περάσει το επτάμηνο και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Αυτό εξετάζεται και για το σύνολο του πληθυσμού. Όσοι ανεξαρτήτως ηλικίας δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα είναι ανεμβολίαστοι.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

πηγή:ertnews.gr