Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν τις πιο όμορφες περιόδους του χρόνου. Όλος ο κόσμος ανυπομονεί να γιορτάσει την γέννηση του Χριστού και μαζί την ελπίδα για το αύριο με την οικογένειά του και τους φίλους του περιτριγυριζόμενος από λαμπερά στολίδια και από πλούσια εορταστικά τραπέζια. Είναι γνωστό ότι η περίοδος αυτή είναι γεμάτη από “γευστικούς πειρασμούς”. Δεδομένου ότι η αποχή από αυτούς δεν είναι ούτε εφικτή αλλά ούτε και ενδεδειγμένη, και ταυτόχρονα η δύσκολη περίοδος που περνάμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτεί ένα χαλαρωτικό διάλειμμα που οι γιορτές το προσφέρουν, θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία για τα άτομα με διαβήτη. Και αυτό δεν είναι αδύνατο.

Για να ΄΄αποδράσετε΄΄ λιγάκι λοιπόν αυτές τις μέρες από τα συνηθισμένα αλλά χωρίς να ΄΄αποδράσει΄΄ και το σάκχαρό σας,  προσέξτε τα εξής:

  • Αντικαταστήστε τις λιπαρές τροφές με πιο light εκδοχές, π.χ. επιλέξτε σάλτσα γιαουρτιού, αντί για σάλτσα που περιέχει μαγιονέζα, και γενικά πιο απλά ντρέσιγκ σαλάτας με λάδι και ξύδι
  • Προτιμήστε στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας χωρίς ορατό λίπος και αφαιρέστε την πέτσα
  • Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα. Η προσθήκη της σαλάτας μέσα στο βασικό πιάτο αφήνει λιγότερο χώρο για τα υπόλοιπα εδέσματα και δίνει αμέσως την εντύπωση του «γεμάτου» πιάτου επιφέροντας κορεσμό και στον εγκέφαλο.
  • Επίσης κορεσμό προσφέρει, έστω και για λίγο, η πρόσληψη νερού πριν το γεύμα και για αυτό 1-2 ποτήρια νερό πριν καθίσετε στο εορταστικό τραπέζι θα περιορίσει σημαντικά την όρεξη, ενώ το ίδιο θα κάνει η κατανάλωση ενός φρούτου μισή ώρα πριν το γεύμα
  • Μετριάστε τους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε κάστανα, ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες
  • Αποφύγετε τα σνακ πριν το φαγητό
  • Μην δοκιμάζετε απ’ όλα τα διαθέσιμα γλυκά. Αντικαταστήστε τα με φρούτα
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ παχαίνει αλλά και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες υπογλυκαιμίες ( για αυτό και σε τέτοια περίπτωση πρέπει να μετρήσετε οπωσδήποτε σάκχαρο πριν πάτε για ύπνο έτσι ώστε να είστε ασφαλείς)
  • Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (δηλ. σάλτσες, γλυκά, βούτυρα) προκαλούν πιο αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, με συνέπεια την αύξηση των επιπέδων σακχάρου όχι στις 2 ώρες μετά από το γεύμα, αλλά και 4-5 ώρες μετά από αυτό
  • Χρησιμοποιήστε στέβια ή ζαχαρίνη στα γλυκά (όταν αυτό είναι εφικτό)
  • Σε περίπτωση που θέλετε να φάτε ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ, καλό είναι να το καταναλώνετε μαζί με το φαγητό και όχι μόνο του ενδιάμεσα από τα γεύματα, έτσι ώστε να ελέγχεται καλύτερα ο γλυκαιμικός δείκτης
  • Επιδοθείτε σε κάποια μορφής άσκηση. Οι μέρες των εορτών, εξάλλου, αποτελούν ιδανική ευκαιρία για επιπλέον άσκηση, καθώς υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος. Μόλις 15 λεπτά περίπατου μετά από ένα πλούσιο γεύμα βοηθά πολύ στο μεταγευματικό σάκχαρο
  • Τέλος, μετράτε τακτικά το σάκχαρό σας και το βάρος σας για να μετριαστεί η τυχόν αυξητική τους πορεία

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω για τις μέρες των γιορτών δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και άγχους για τους διαβητικούς. Οι άγιες αυτές μέρες να είναι γεμάτες Υγεία, Ευτυχία Και Αγάπη για όλο τον κόσμο !!!