Τα πιο νόστιμα τραγανά & τέλεια μελωμένα Μελομακάρονα

 Γίνονται 40-50 μελομακάρονα  Χρόνος προετοιμασίας 30΄  Χρόνος ψησίματος 30΄

Υλικά 

  • 1½κούπας λάδι
  • ½ κούπας μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ κούπας κονιάκ
  • 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 για το σιρόπι

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό

 για το γαρνίρισμα

  • 1½κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
  • κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο

 Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε 4΄ στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά.
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος.
  3. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας
  4. λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά ίσα ίσα να
  5. ενωθεί χωρίς να το ζυμώσετε.
  6. Πλάστε με τη ζύμη ή κόψτε με κουπ-πατ μελομακάρονα σε διαφορα σχηματα κι αραδιάστε τα σε ταψί. Ψήστε τα στους 175C για 30΄περίπου,
  7. ώσπου να ροδίσουν καλά.
  8. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5’, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιούν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
  9. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι, όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα.
  10. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου, και στην κατάψυξη ένα χρόνο.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

1. Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

2. Το φύλλο ζύμης 1 εκ. κόβουμε με κουπ – πατ

3. Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ κάστανο χρώμα.

4. Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο

5. Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο

6. Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.

7. Τα καρύδια όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι

8. Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.

Από το Βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Απάντηση