Το 2021 ήταν μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα χρονιά για το gaming. Αν και δεν υπήρξε κάποιο game που να είναι το καλύτερο του είδους του όπως ήταν πέρσι το Hades, το Ghost of Tsushima και το Doom Eternal, υπήρχε πάντα μια σταθερή ροή καλών έως πολύ καλών games. Κάθε μήνας παρείχε τουλάχιστον μια νέα κυκλοφορία που μας κράτησε απασχολημένους σε μια ακόμα δύσκολη χρονιά, ενώ φέτος δεν υπήρξε κάποιο «viral» game όπως ήταν πέρσι το Fall Guys και το Among Us.

Προφανώς στην λίστα δεν επιτρέπονται games που κυκλοφόρησαν πριν το 2021, όπως και δεν επιτρέπονται remakes ή remasters. Ορίστε τα καλύτερα games της Mail για το 2021!

10. Forza Horizon 5

Το Forza Horizon 5 άνετα θα μπορούσε να βρισκόταν πολύ ψηλότερα στην λίστα, με το game να παραμένει από τα καλύτερα στο είδος του. Όμως, δεν είναι εύκολο να αγνοηθεί το γεγονός ότι έγιναν λίγες ουσιαστικές προσθήκες σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς και πως το Forza Horizon 5 ίσως  δεν αποτελεί τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με το Forza Horizon 4. Παρόλα αυτά, το game προσφέρει τις καλύτερες μάχες ρόδα με ρόδα στην αγορά και η τεράστια γκάμα αυτοκινήτων, τα πραγματικά next-gen γραφικά του αλλά και η μεγαλύτερη έμφαση που δίνει σε scripted events είναι αρκετά για να του δώσουν μια θέση στη λίστα.

9. Deathloop

Το Deathloop είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο game, με φρέσκες ιδέες, φανταστική ίντριγκα και βρίσκεται δικαιωματικά στην λίστα. Το game προσφέρεται για άπλετο πειραματισμό με τα mechanics του, ενώ τα PVP invasions της Julianna αποτελούν από τις κορυφαίες στιγμές του 2021. Ο λόγος που βρίσκεται «χαμηλά» στην λίστα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει στον παίκτη. Αν και το game παρουσιάζεται ως ένα περίπλοκο παζλ, όλες οι λύσεις δίνονται έτοιμες στον παίκτη ενώ η ίντριγκα που δημιουργείται καθ’ όλη την διάρκεια του game δεν έχει ποτέ μια ικανοποιητική επεξήγηση. Ένα πιθανό sequel που θα διορθώσει αυτά τα θέματα,  θα βρισκόταν πολύ πιο ψηλά στην λίστα.

8. Halo Infinite

Η αλλαγή στην κορεσμένη φόρμουλα της σειράς Halo ήταν αρκετά επιτυχημένη στο Infinite, με το open-world να δίνει μια φρέσκια πνοή στην σειρά. Το gameplay είναι μακράν το καλύτερο της σειράς, με το grappling hook να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο οπλοστάσιο του Master Chief. Μια μέτρια πλοκή και φαινομενικά «σουφρωμένο» world και level design το αποτρέπουν από το να είναι πιο ψηλά στην λίστα, αλλά είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς το πόσο άρτια εκτελεσμένο είναι το gameplay του Halo Infinite.

7. Returnal

Το Returnal μακράν είχε το καλύτερο gameplay της χρονιάς. Ο φρενήρης ρυθμός του combat, όπως και η ποικιλία αλλά και το balancing όλων των εχθρών του game είναι κάτι το οποίο μελλοντικοί devs θα μελετούν για χρόνια από τώρα. Το game όμως όσο εξαιρετικό είναι σε ορισμένα σημεία, τόσο εκνευριστικό είναι σε άλλα. Το game είναι ένα roguelike και ως εκ τούτου είναι αρκετά δύσκολο. Εκεί που διέπρεψε πέρσι το Hades, κάνοντας τον θάνατο του παίκτη να είναι φυσικό κομμάτι του game, είναι το κομμάτι στο οποίο αποτυγχάνει το Returnal. Το game δεν επιβραβεύει με οποιονδήποτε τρόπο αποτυχημένα runs του παίκτη, κάνοντας κάθε ήττα του τουλάχιστον απογοητευτική. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα run κρατάει 2-3 ώρες, είναι λογικό επακόλουθο ένας παίκτης να απογοητευτεί όταν τόση πρόοδο χάνεται από ένα λάθος. Αν το gameplay του Returnal είχε καλύτερα θεμέλια, τότε το game θα ήταν ανετότατα το game της χρονιάς, όμως για τώρα, θα πρέπει να αρκεστεί στην 7η θέση.

6. It Takes Two

Το It Takes Two καταφέρνει να είναι ένα πραγματικό co-op game σε μια εποχή όπου το co-op έχει παραμεριστεί και αυτό είναι άξιο επαίνου από μόνο του. Το game ποτέ δεν μένει στάσιμο και δοκιμάζει συνεχώς καινούργιες ιδέες, ενώ το core gameplay loop του είναι επίσης εξαιρετικό. Ο λόγος που δεν είναι πιο ψηλά στην λίστα είναι ότι δεν είναι όλες οι ιδέες του It Takes Two εξίσου επιτυχημένες, κάνοντας το game να διαρκεί παραπάνω από όσο θα ήταν το ιδανικό. Αυτό, σε συνδυασμό με μια πλοκή που είναι ξεκάθαρα δημιουργημένη για ενήλικες ενώ όλο το υπόλοιπο game έχει το παρουσιαστικό μιας ταινίας της Pixar, δημιουργούν ένα περίεργο ύφος που το game διατηρεί περήφανα μέχρι το τέλος του. Για καλό ή για κακό, ο Josef Fares και η ομάδα του δημιουργούν ίσως τα πιο πρωτότυπα AAA games της αγοράς αυτήν την στιγμή και φτάνουν όλο και πιο κοντά στην δημιουργία κάτι πράγματι εξαιρετικού. Παρόλα αυτά, το It Takes Two δεν βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο ακόμα.

5. Inscryption

Το Inscryption κατάφερε να πάρει το είδος των παιχνιδιών καρτών και να το απογειώσει. Δυστυχώς δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά πράγματα για το game χωρίς spoilers, αλλά ο Daniel Mullins κατάφερε και πήρε ένα σχετικά παρωχημένο είδος gameplay και το έδεσε με τόσο εξαιρετική πλοκή και ατμόσφαιρα που κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον ακόμα και εκείνων που δεν έχουν σχέση με το είδος. Το game πάσχει και αυτό, όπως και το It Takes Two, από το ότι δοκιμάζει πολλές ιδέες από τις οποίες δεν λειτουργούν όλες, αλλά αυτές που όντως λειτουργούν είναι πραγματικά εξαιρετικές. Αν δεν το έχετε παίξει, τότε οφείλετε τουλάχιστον να το δοκιμάσετε.

4. Metroid Dread

Μπορεί να χρειάστηκαν 19 χρόνια, αλλά το Metroid είναι πίσω και είναι από τα καλύτερα games της χρονιάς. Το Metroid Dread έχει εξαιρετικό combat και world design, ενώ είναι από τα καλύτερα metroidvanias των τελευταίων χρόνων. Η σειρά που δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο είδος games έδειξε πως ακόμα παραμένει από τους καλύτερους του είδους, ενώ κάποιες αρχαϊκές επιλογές game design όπως και η συχνή επανάληψη συγκεκριμένων boss fights είναι τα μόνα πράγματα που το κρατάνε από το να εισέλθει στην πρώτη τριάδα.

3. Ratchet & Clank: Rift Apart

Η απόφαση για το ποιο από τα τρία games που απομένουν θα ήταν στην κορυφή της λίστας ήταν αρκετά δύσκολη και οποιοδήποτε από τα games που ακολουθούν κάλλιστα θα μπορούσε να είναι στην κορυφή της λίστας. Το Ratchet & Clank: Rift Apart είχε εξαιρετικό gameplay και φαντασμαγορικά τοπία, με την μεγάλη γκάμα όπλων που παρείχε στους παίκτες του να το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα games της χρονιάς. Το game είναι σταθερά μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, που αν είχε μια πιο δυνατή πλοκή θα ήταν αδιαμφισβήτητα το game της χρονιάς. Όπως και να έχει, το Ratchet & Clank είναι ένα game που όλοι οι κάτοχοι PS5 πρέπει να παίξουν και πανάξια βρίσκεται τόσο ψηλά στην λίστα.

2. Psychonauts 2

Μόνο και μόνο το ότι το Psychonauts 2 υπάρχει αποτελεί ένα επίτευγμα. Αν και το πρώτο game της σειράς δεν είχε καλές πωλήσεις, απέκτησε ένα πιστό κοινό το οποίο περίμενε υπομονετικά για 15 χρόνια (!) για την κυκλοφορία του sequel. Η αναμονή όμως άξιζε και με το παραπάνω. Το Psychonauts 2 καταφέρνει να είναι έξυπνο, με πολύ χιούμορ, αλλά χωρίς να θυσιάσει ούτε την εξαιρετική πλοκή αλλά και ούτε τη δυνατότητα του να εκπέμπει ένα δυνατό μήνυμα. Το Psychonauts 2 στέκεται επάξια σε ένα είδος games στο οποίο κυριαρχεί ο Super Mario την τελευταία δεκαετία. Ελάχιστα πράγματα χωρίζουν αυτό το game με το πρώτο στην λίστα, αλλά μόνο ένα game μπορεί να είναι το Game of the Year.

1 Marvel’s Guardians of the Galaxy

Η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς είναι και το παιχνίδι της χρονιάς. Δεν είναι σίγουρο αν το Guardians of the Galaxy είναι καλύτερο από τα προηγούμενα games της λίστας, αλλά είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο. Σε άλλη μια χρονιά που ο κόσμος συνεχώς φαινόταν σαν να κατέρρεε, αυτό που χρειάζεται καμία φορά δεν είναι ένα κουλτουριάρικο δράμα ή το πιο ευφάνταστο gameplay, αλλά μια εμπειρία που δεν σταματάει να είναι ανάλαφρη. Το game πραγματικά έχει ίσως το καλύτερο χιούμορ σε game που έχουμε απολαύσει τα τελευταία χρόνια, ενώ όποιος επέλεξε το soundtrack του game αξίζει από μόνος του ένα βραβείο.  Το Guardians of the Galaxy αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πως μια εξαιρετική πλοκή μπορεί να ανεβάσει επίπεδο όλο το υπόλοιπο game. Μπορεί σε μερικά χρόνια από τώρα το Guardians of the Galaxy να μην μνημονεύεται σε σχέση με άλλα games της εποχής, αλλά ήταν ότι πιο ευχάριστο και απολαυστικό για μια δύσκολη από πολλές απόψεις χρονιά και επομένως το τέλειο game για το 2021.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading