«Σύμφωνα με τον ΕΜΑ και το ECDC αλλά και τον WHO που αναλύουν τα δεδομένα σε σχέση με τις εισαγωγές και την ανοσολογική διαφυγή από τη μετάλλαξη Όμικρον όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη», τόνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε κατά νου και να αποφεύγουμε τον πανικό. Μέχρι σήμερα δεν προτείνεται από αυτούς τους οργανισμούς τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Μάλιστα προβλέπεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και τα εμβόλια της γρίπης» σημείωσε ακόμα η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Η τρίτη λοιπόν δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής Όμικρον».

Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης μίλησε και για τα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων έγκειται στον μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, όμως σε άλλη μελέτη -που και σε αυτήν παρατηρείται μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο μπορεί και αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη, τόνισε.

Σύμφωνα με τον WHO και το ECDC μισό εκατομμύριο ζωές σώθηκαν από τα εμβόλια Covid σε λιγότερο από ένα χρόνο, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε και για το θέμα των ανισοτήτων στα εμβόλια: «Μεταξύ μικροβίων, ιών, ανθρώπων υπάρχει όπως έχουμε ξαναπεί αέναος πόλεμος χωρίς ειρήνη, αλλά με ανακωχές. Η πανδημία ανέδειξε άλλη μια φορά τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως με αναφορά ότι 75% περίπου μέχρι σήμερα των κατοίκων των εύπορων κοινωνιών έχουν πάρει μία δόση τουλάχιστον εμβολίου, οι χαμηλού προς μέσου εισοδήματος έχουν πάρει σε ποσοστό 40% και μόνο ένα 7% έχει εμβολιαστεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Στον χρόνο που πέρασε έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες και πρόοδοι έτσι ώστε τα εμβόλια να φτάσουν και στις χώρες αυτές που τα έχουν ανάγκη. Όμως είναι σημαντικό τα εμβόλια όχι μόνο να φθάσουν στον τόπο που τα έχουν ανάγκη αλλά να γίνουν και στα άτομα που τα έχουν ανάγκη».

To 2021 θεωρείται ως το έτος πραγματικά θαυμαστής πορείας κι εξέλιξης του τομέα των εμβολίων είπε η κ. Θεοδωρίδου ενώ έκανε γνωστό ότι σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν εγκριθεί από τουλάχιστον έναν εθνικό φορέα αξιολόγησης ενώ άλλα 200 είναι υπό ανάπτυξη.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της σημείωσε ότι οι γιορτινές μέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης Όμικρον και «τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού ενώ αναφερόμενη σε προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής με την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερος μεν σε σχέση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα της θνησιμότητας θέλουν ακόμη τεκμηρίωση ενώ ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με την Όμικρον είναι φαίνεται πολύ μεγαλύτερος και από τον αναφερόμενο ως τριπλάσιο, φαίνεται δηλαδή ότι ο παράγοντας επαναλοίμωξη υποεκτιμάται ως τώρα. Φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας τους στελέχους, αυτό μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας».

Καταλήγοντας η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από επιτυχίες σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού – ιδιαίτερα της χώρας μας – και τα εμβόλια και την πρόληψη της σοβαρής νόσου, από επιστημονικές αβεβαιότητες για θέματα όπως η διάρκεια της προστασίας και οι επιπτώσεις από τις μεταλλάξεις αλλά και από θλίψη για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν γιατί δεν πρόλαβαν ή αρνήθηκαν την προσφορά του εμβολίου. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη κι εμβολιαζόμαστε. Χρόνια Πολλά».

πηγή:ertnews.gr

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading