Η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022 και τρεις με τέσσερις εβδομάδες χρειάζονται προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της COVID-19 που προκαλεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Ο Χανς Κλούγκε έχει προειδοποιήσει τις χώρες να ετοιμάζονται για “σημαντική αύξηση” των μολύνσεων.

Ο ίδιος δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters πως η Όμικρον, που είναι ήδη κυρίαρχη στη Βρετανία, τη Δανία και την Πορτογαλία, είναι πιθανόν να είναι το κυριότερο στέλεχος του κορονοϊού στην Ευρώπη “σε μερικές εβδομάδες”.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη γίνεται άλλη μια φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας”, είπε ο Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, ο οποίος πρόσθεσε πως οι μολύνσεις είναι αυξημένες 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πως τώρα η Όμικρον παίρνει τα ηνία.

“Ναι, είμαι πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό”, είπε. “Τα καλά νέα είναι… ξέρουμε τι να κάνουμε”.

Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση “εμβόλιο+”, με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας, ενώ θα αποκλείονται οι “μη απαραίτητες” επαφές στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε.

Οι χώρες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα λοκντάουν θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους.

Ο Κλούγκε είπε πως δεν είναι σαφές πόσο κρατά η ανοσία μετά την τρίτη δόση. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου στους πιο ευάλωτους.

“Αλλά τότε ας θυμηθούμε πως το Ισραήλ ήταν το πρώτο που ξεκίνησε. Άρα θα έλεγα πως μια τέταρτη δόση στο Ισραήλ είναι σαν μια τρίτη δόση σε άλλες χώρες”, είπε.

Ορισμένες μελέτες φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είναι κυρίαρχη στις περισσότερες χώρες, αλλά οι επιστήμονες συζητούν ακόμη αυτό το σημείο.

Ο Κλούγκε είπε πως θα χρειαστούν πιθανόν τρεις με τέσσερις εβδομάδες προτού απαντηθεί η ερώτηση.

Ενώ ο κορονοϊός δεν μπορεί να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, επιτρέποντας στα νοσοκομεία να διαχειριστούν περισσότερους καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο έλεγχος του ιού θα επιτευχθεί μέσω εμβολίων, αναμνηστικών δόσεων, διπλασιασμού του αριθμού των ανθρώπων που φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, (καλού) αερισμού και χρήσης νέων φαρμάκων κατά της COVID-19.

Ο Κλούγκε είπε πως τα καλά νέα από την Ιστορία είναι πως όλες οι πανδημίες έχουν τελειώσει.

“Αυτός ο ιός μας εξέπληξε περισσότερες από μία φορές άρα θα έλεγα ότι δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, αλλά νομίζω πως είμαστε καθ΄οδόν πως οι ζωές μας θα αποκατασταθούν τον επόμενο χρόνο ιδίως εάν –δεν ξέρουμε– αν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή”, είπε.

“Το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα επιβιώσουμε τον χειμώνα, πώς δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω”, είπε ο Χανς Κλούγκε.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ