«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη και για την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφτηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και αξιωματούχους του Ελληνικού Στρατού και της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Αλεξανδρούπολη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας, δήλωσε: «Είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες:

-Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας και νομίζω με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το εθνικό συμφέρον.

-Ο δεύτερος αφορά το οικονομικό το εμπορικό κομμάτι. Το λιμάνι θα εξελιχθεί θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή στα ο που έρχονται.

-Το τρίτο είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο ο νέος Σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από δω και η διασύνδεση με τον TAP θα οδηγήσει στο να γίνει Αλεξανδρούπολη στο να γίνει η Θράκη νέος ενεργειακός κόμβος. Κι όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μία ακμάζουσα Ευρώπη».

Πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών, τα γεγονότα στον Έβρο το 2020 – Βρήκε μιμητές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

«Από τη Θράκη ξεκινά η Ευρώπη, ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία, τα κόμματα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου τον Μάρτιο του 2020 τα οποία χαρακτήρισε “υβριδική απειλή” και σημείωσε: «Μία νέα υβριδική απειλή εναντίον της πατρίδας μας, εναντίον της Ευρώπης -και αναφέρομαι στην κρίση του μεταναστευτικού -προσφυγικού ως εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης- κατέληξε στο να αναδείξει τον Εβρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη ως πρότυπο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας και ως πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών, που βρήκε μιμητές και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης. Και την περίοδο εκείνη η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ανέδειξαν το προφανές. Ότι η Ευρώπη ξεκίνα εδώ. Ότι εδώ ξεκινάει ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας, τελικά, της ίδιας της ιδέας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, τα κόμματα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση».

«Εδώ στην εσχατιά, στο όριο, τα αισθήματα είναι δυνατότερα είναι καθαρότερα και περπατώντας κάνεις στους δρόμους αυτής της όμορφης πόλης το καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η πόλη σας -μου επιτρέπετε από δω και πέρα να λέω η πόλη μας- έχει ένα λαμπρό μέλλον. Συνομιλεί με την ευρύτερη περιοχή, συνομιλεί με τους οδικούς άξονες, συνομιλεί με τις θαλάσσιες επικοινωνίες συνομιλεί με τις ενεργειακές διασυνδέσεις συνομιλεί, όμως, και με την ιστορία, ενσωματώνει το λαμπρό παρελθόν της, κινείται προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Ελπίζω από καρδιάς ότι αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, στην πραγματικότητα αποτελεί προβολή του μέλλοντος της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που επιδιώκει την ειρήνη με όλους, τη συναντίληψη με όλους, την αλληλοκατανόηση αλλά πάνω σε ένα σαφές, διακριτό, διακεκριμένο, καθαρό πλαίσιο. Το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το πλαίσιο της Δημοκρατίας, το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είχε τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή χθες το βράδυ, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να συναντηθεί με τους τέσσερις μητροπολίτες και τους τρεις τοποτηρητές των Μουφτειών της Θράκης και να συμφάγει μαζί τους.

Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «συνομολογήσαμε γύρω από την κοινή τράπεζα την κοινή πορεία προς το μέλλον, τη δυνατότητα να συνυπάρχουμε με ειρήνη, με αγάπη, με αλληλοκατανόηση και να χτίσουμε μαζί από κοινού ένα μέλλον για αυτόν τον λαμπρό τόπο».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και είπε ότι είδε σαν πραγματικότητα αυτά που ονειρευόταν το 2019 όταν υπέγραψε την πρώτη αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. “Είμαι λοιπόν ένας ευτυχής άνθρωπος, γιατί πρέπει να σας πω ότι συνήθως στην πολιτική τα όνειρα ωριμάζουν πολύ αργά και δεν προλαβαίνεις να τα δεις», τόνισε.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια είπε: «Τολμώ να πω ότι είστε επαρκής και σε βάθος μελετητής των σημείων των καιρών. Και ως τομεάρχης Θράκης της Νέας Δημοκρατίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως Υπουργός Εξωτερικών της σημερινής Κυβέρνησης, επενδύετε μεγάλο μέρος της δράσης και της πολιτικής σας στο δικό μας τόπο. Υπέρμαχος και άξιος υπερασπιστής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του εθνικού μας συμφέροντος, των πανανθρώπινων αξιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του Διεθνούς Δικαίου».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Έβρου.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ