Ο Αριστοφάνης διεκδικεί... Baris (ειρήνη) και στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό

"Savasa Hay?r" (Όχι στον πόλεμο), "Ateskes" (Ανακωχή), "Tatli hayat" (Γλυκιά ζωή) γράφουν τα... πανό, "bre moruklar" (βρε τρελόγεροι!) φέρεται να κραυγάζει -από το συννεφάκι της- η Λυσιστράτη και ο Πρόβουλος να την κοιτάζει με τα λιγοστά μαλλιά του σηκωμένα από την αγανάκτηση και το συννεφάκι του... άδειο ("δεν έχω λόγια...").
Στα τουρκικά η ΕΙΡΗΝΗ γράφεται και "φωνάζεται" στα διεκδικητικά συνθήματα: "Baris", οι κωμωδίες "Komedyalar" οι "Ιππείς "Sipahiler", ε και η "Λυσιστράτη" - Lysistrata... κι ο Αριστοφάνης - Aristophanes.
 
Ο Αριστοφάνης σε... τουρκόφωνα κόμικς

Χρειάστηκε μόνο ένας μεταφραστής των κειμένων -αυτών, στα συννεφάκια- και η διάθεση των νέων ανθρώπων των σχετικά νεότευκτων ρωμαίικων εκδόσεων Istος (ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε προ τριετίας από μια παρέα νέων Ελλήνων - Τούρκων και Ρωμιών, με στόχο την έκδοση στα ελληνικά, και τουρκικά αντίστοιχα, έργων της ελληνικής αλλά και τουρκικής γραμματείας).


Το βασικό υλικό προϋπήρχε. Από τη δεκαετία του '80. Οι έντεκα του "Αριστοφάνους κωμωδίες σε κόμικς" έκαναν ρεκόρ πωλήσεων στην Ελλάδα, με 750.000 αντίτυπα. Το κόμικς ήταν μόδα της εποχής. Εισαγόμενη, όπως όλα, εκείνη και τη σημερινή εποχή. Ο συγγραφέας - εκπαιδευτικός Τάσος Αποστολίδης, όμως, και ο γελοιογράφος - σκιτσογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης πήραν την εισαγόμενη μόδα του κόμικς, την ελληνοποίησαν, έγιναν οι πρωτοπόροι του είδους (δεν έκαναν σκίτσα και κείμενα για τη Μαφάλντα, τον Λούκι Λουκ, τον Αστερίξ, αλλά έκαναν σκίτσα και κείμενα και μέσω αυτών αφηγήθηκαν τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη).

 Και τα έντεκα βιβλία μεταγράφηκαν και κυκλοφόρησαν και στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά. Ε, τώρα ήρθε και η ώρα των... τουρκικών.
 

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα