η Γερμανία θυμάται την Νύκτα των Κρυστάλλων

Η Γερμανία θυμάται σήμερα, 80 χρόνια μετά, τη «Νύκτα των Κρυστάλλων», τα πογκρόμ και τους φόνους που προανήγγειλαν την εξόντωση των Εβραίων, μέσα σε κλίμα ενίσχυσης του αντισημιτισμού και ανάδυσης ενός «νέου εθνικισμού».


Πολυάριθμες εκδηλώσεις οργανώνονται στη χώρα κατά την επέτειο αυτή, την οποία θα τιμήσει η Άγγελα Μέρκελ με ομιλία της σε συναγωγή του Βερολίνου, παρουσία του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας. 
«Αισθανόμαστε στις κοινωνίες μας (...) ότι ανοίγουν ρήγματα», προειδοποίησε μιλώντας ενώπιον της βουλής ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Διότι καθώς σήμερα κλείνουν ακριβώς εκατό χρόνια από την ανακήρυξη της πρώτης γερμανικής δημοκρατίας, δύο ημέρες μετά την εκεχειρία του Μεγάλου Πολέμου, ο αρχηγός του Κράτους επισήμανε την ανάδυση στην Ευρώπη ενός «νέου εθνικισμού» που νοσταλγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «έναν τέλειο παλιό κόσμο ο οποίος στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ».
Ενώπιον των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και αυτοί του ακροδεξιού κόμματος AfD, ο αρχηγός του κράτους καταφέρθηκε εναντίον της «γλώσσας του μίσους» που αναζητεί «αποδιοπομπαίους τράγους» ανάμεσα στους μετανάστες και τους μουσουλμάνους.
Πρόκειται για λέξεις με βαρύ νόημα σήμερα που κλείνουν ακριβώς 80 χρόνια από τις λεηλασίες που έκαναν οι ναζί σε χιλιάδες συναγωγές και καταστήματα Εβραίων στη Γερμανία και την Αυστρία. Για τους ιστορικούς, η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938 σηματοδοτεί το πέρασμα από τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων στον διωγμό τους και μετά στην εξόντωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα