Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα lebkuchen

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκότα lebkuchen είναι χαρακτηριστικά των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία.

Άλλωστε η περίοδος των εορτών είναι και περίοδος των ζαχαροπλαστών και των σπεσιαλιτέ τους.

Ένα πολύ παλιό χριστιανικό έθιμο θέλει τα γλυκά μπισκότα και κέικ να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εορτών των Χριστουγέννων στη Γερμανία. Από τον 15ο και τον 16ο αιώνα, ο ευλογημένος άρτος προσφερόταν στους πιστούς στο τέλος της λειτουργίας. Καθώς έφερε μια χριστιανική σφραγίδα, το μπισκότο για παράδειγμα στο 'Ααχεν ονομάστηκε "printen", ένα παράγωγο της αγγλικής λέξης "print" ή της ολλανδικής "prent" που σημαίνει "τυπώνω".

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι συνταγές βελτιώνονται παρότι το γλύκισμα ακόμη θυμίζει μπισκότα ολικής άλεσης. Μέσα στα μοναστήρια, τα μπισκότα σταδιακά γίνονται όλο και καλύτερα, καθώς οι μοναχοί γνώριζαν τα γλυκίσματα της Ανατολής και της Ιταλίας, πόσο μάλλον που διέθεταν και τα απαραίτητα μπαχαρικά. Από το 1820 η ονομασία "Aachener Printen" ορίζει έναν ορισμένο τύπο μπισκότου με τζίντζερ που προσφερόταν όχι μόνο στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα αλλά και σε γάμους και βαπτίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros