Συμβαίνει Τώρα

Σκόπελος: ένα από τα διαμάντια των Σποράδων με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης

Άρθρο του κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Βουλευτή Μαγνησίας

Η Σκόπελος είναι το δεύτερο κατά σειρά νησί που συναντά κανείς ταξιδεύοντας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Νομού Μαγνησίας. Μαζί με την κοσμοπολίτικη Σκιάθο και την εναλλακτική Αλόννησο, συνθέτουν τις Βόρειες Σποράδες, νησιά με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και ξεχωριστή ταυτότητα το καθένα.

Η Σκόπελος, είναι ένα καταπράσινο νησί και αποτελεί σταθερό προορισμό για καλοκαιρινές παραδοσιακές διακοπές. Το 80% της επιφάνειάς του καλύπτεται από δάση και μαζί με τις υπέροχες παραλίες του, συνθέτει ένα γαλαζοπράσινο τοπίο μοναδικής νησιωτικής ομορφιάς. Ακριβώς λόγω της σύνθετης φύσης του και του πολυποίκιλου κάλλους του, το νησί μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, έχοντας την δυνατότητα να καλύψει τα περισσότερα είδη τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η γραφική πόλη της είναι «κόσμημα» για το νησί. Τα λιμάνια της Γλώσσας και το Λουτρακίου διατηρούν ακόμα την παραδοσιακή ομορφιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Οι παραλίες του Πάνορμου, του Αγνώντα, της Μηλιάς και όλες οι άλλες, με τα πεύκα και τη χαρακτηριστική ομορφιά τους, αποτελούν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη.

Ωστόσο η Σκόπελος, όπως και τα περισσότερα νησιά της χώρας μας, δεν εξαντλούν τις τουριστικές τους δυνατότητες στον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι τόσο σε επίπεδο πολιτικού προσανατολισμού, όσο και σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να στραφούμε στο λεγόμενο «εναλλακτικό» τουρισμό.

Ο αγροτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, και άλλες παρεμφερείς μορφές, είναι μορφές που προσανατολίζονται στο να προσφέρουν μία διαφορετική τουριστική εμπειρία, εκμεταλλευόμενες κυρίως τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τα φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Ταυτόχρονα, οι παραπάνω μορφές τουρισμού, ακριβώς επειδή βασίζονται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα που προσφέρουν οι γεωμορφολογικές, οι οικιστικές ή οι πολιτισμικές δυνατότητες ενός τόπου, μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και να αποτελέσουν έναν ακόμα μοχλό ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας.

Μιλώντας για τη Σκόπελο, με τις φημισμένες σκοπελίτικες τυρόπιτες, τα ριτσέλια, τους ροζέδες, τα γλυκά κουταλιού τους, τα δαμάσκηνα, το λάδι τους, θα μπορούσε να δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να πραγματοποιούν βιωματικές εμπειρίες τόσο στην τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, όσο και στην τοπική παραγωγή. Έτσι, οι επιχειρηματίες-αγρότες του νησιού, μέσω της εκμάθησης των αγροτικών και γαστρονομικών δραστηριοτήτων στους επισκέπτες, θα ενισχύσουν το εισόδημά τους αλλά και την τοπική οικονομία. Επίσης, αυτό μπορεί να τονωθεί μέσα από την προώθηση αυτών των δραστηριοτήτων από τις τουριστικές μονάδες και καταλύματα, και με την τροφοδοσία τους με τοπικά προϊόντα.

Ακόμη, όπως στα περισσότερα νησιά, έτσι και στη Σκόπελο η αλιεία αποτελεί έναν κυρίαρχο τομέα της τοπικής οικονομίας. Μέσω του αλιευτικού τουρισμού, οι επισκέπτες θα μπορούν για παράδειγμα να νοικιάζουν βάρκα με τα απαραίτητα σύνεργα και με τη συνοδεία του ψαρά, αν επιθυμούν να ψαρεύουν οι ίδιοι. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2015, έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού, σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι τουριστικές δυνατότητες των νησιών μας.

Οι μονές Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση του Σωτήρα, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Πρόδρομος, Ταξιάρχες, Αγία Άννα, αποτελούν έναν επιπλέον πόλο εναλλακτικού τουρισμού, τον θρησκευτικό τουρισμό. Εκκινώντας από την πνευματική ικανοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, η επίσκεψη τέτοιων χώρων δίνει δυνατότητα επαφής με άλλα στοιχεία του τόπου όπως, ιερά κειμήλια, μνημεία, την τέχνη της εποχής, αποτελώντας ένα ακόμα κίνητρο επισκεψιμότητας και τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Το φυσικό κάλλος που προσδίδει η θάλασσα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο γεωμορφολογικό τοπίο, η παράδοση που υπάρχει σε κάθε γωνιά του νησιού, τα τοπικά προϊόντα και οι ιδιαίτερες γαστριμαργικές απολαύσεις που προσφέρει η τοπική κουζίνα, φανερώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάδειξή του. Οι άνθρωποι, ζεστοί και φιλόξενοι, συμπληρώνουν το μωσαϊκό της Σκοπέλου και την κάνουν μοναδική.

banner meli ikarias

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης η Ευρωβουλή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

«Ευνοούμενη» και στο στοίχημα