Συμβαίνει Τώρα

Στην Ισπανική Βουλή η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

Ξεκινά στην Ισπανική Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το Σοσιαλιστικό κόμμα κατά της κυβέρνησης Ραχόι μετά τις καταδίκες πολλών στελεχών του κυβερνώντος Λαικού Κόμματος για διαφθορά.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο και το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Σοσιαλιστικό κόμμα θα κατορθώσει να συσπειρώσει τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την καταψήφιση της κυβέρνησης, που θα οδηγούσε στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ.

Μέχρι στιγμής την  πρόταση δυσπιστίας έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν οι Ποδέμος, ενώ την απορρίπτουν οι Θιουδαδάνος. Σοσιαλιστικό κόμμα και Ποδέμος διαθέτουν αθροιστικά  μόνο 151 έδρες και χρειάζονται άλλες  25  ψήφους για να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών. Κρίσιμη θεωρείται η στάση των δύο καταλανικών κομμάτων, που διαθέτουν 17 ψήφους και του κόμματος των Βάσκων το οποίο αριθμεί πέντε έδρες.

Τρία σενάρια

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο τρία είναι τα πιθανά σενάρια μετά την αυριανή ψηφοφορία:

- Να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής από τη Βουλή, κάτι που θα συμβει για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι παραιτείται ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά από εντολή του βασιλιά Φελίπε ο Πέδρο Σάντσεθ   Ο σοσιαλιστής ηγέτης θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα  προκηρύξει εκλογές σε μια ημερομηνία που δεν έχει  ακόμη συζητηθεί. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το σενάριο, πρέπει να διευκρινιστεί η στάση του κόμματος των Βάσκων, οι πέντε έδρες του οποίου μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα. Η ηγεσία του κόμματος των Βάσκων αναμένεται να λάβει σήμερα την σχετική απόφαση  

- Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η πρόταση μομφής καταψηφίζεται, αλλά ο Ραχόι θα προκηρύξει εκλογές, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να παραμείνει επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, επειδή η αντιπολίτευση θα έχει αποσύρει την υποστήριξή της και θα απειλεί με  νέες κινήσεις. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Ραχόι θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές αμέσως, ενδεχομένως και στις 29 Ιουλίου. Ο Ραχόι θα μπορούσε επίσης να συζητήσει τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο .

- Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι  καταψηφίζεται η πρόταση δυσπιστίας των Σοσιαλιστών, αλλά  οι Ποδέμος καταθέτουν νέα πρόταση μομφής.

 Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αν δεν ψηφιστεί  η πρόταση του Σάντσεθ, οι Ποδέμος θα καταθέσουν νέα πρόταση δυσπιστίας. Ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι θα υποδείξει έναν «ουδέτερο» υποψήφιο  που δεν θα συνδέεται με την πολιτική ,αλλά θα απαιτήσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Με αυτή την πρόταση αυτή ο Ιγκλέσιας ελπίζει να εξασφαλίσει γη στήριξη των Σοσιαλιστών αλλά και του Πολιτών του Ριβέρα ,γεγονός που θα εξασφάλιζε την καταψήφιση της κυβέρνησης Ραχόι

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

 

Με δύο οικογενειακές φωτογραφίες, τα Ανάκτορα γιορτάζουν τα 70ά γενέθλια του Κάρολου

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

 Κάρολος, ένας πρίγκιπας διάδοχος 70 ετών