Συμβαίνει Τώρα

Γ. Δραγασάκης: Το σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε ρήξη με το παρελθόν

«Το σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε ρήξη με το παρελθόν και σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό» ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση αρχηγών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον που παρουσιάζεται σήμερα, «έχει βασιστεί στην προσπάθεια που έγινε τα τρία προηγούμενα χρόνια του ΚΕΠΕ, με υπουργό τον κ. Σταθάκη, του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που στο μεταξύ δημιουργήθηκε από τον κ. Σταθάκη και προχώρησε από τον κ. Παπαδημητρίου για να γίνει μια τελική προσπάθεια από επιτροπή υπό τον κ. Χαρίτση που συνέταξε το τελικό κείμενο». Προηγήθηκαν, εξάλλου, όπως είπε, πολλές διαβουλεύσεις με φορείς παραγωγικούς και κοινωνικούς και το τελικό κείμενο συσσωρεύει την εμπειρία από τα περιφερειακά συνέδρια καθώς και τη διαβούλευση και τις παρατηρήσεις και προτάσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Μιλάμε για μια διαδικασία διαφανή, ανοιχτή, της οποίας το αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να σχεδιάσουμε το μέλλον» είπε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι δεν είναι το τελικό, αλλά είναι μια γέφυρα από τη μνημονιακή διαχείριση στον νέο ορίζοντα, σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, ένα σχέδιο με το οποίο, όχι μόνο θα αντιμετωπιστούν πληγές του παρελθόντος, αλλά θα προσεγγιστούν και οι νέες προκλήσεις του μέλλοντος.

Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος για την ανάπτυξη, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι με το τέλος του μνημονίου η Ελλάδα ανακτά την κυριαρχία στη διαμόρφωση πολιτικής και οι οποίες επισκέψεις και όποιες επιτηρήσεις θα γίνονται, θα έχουν τον χαρακτήρα που έχουν σε άλλες χώρες. «Δεν θα υπάρχει εξάρτηση από τις δόσεις, ώστε να επιβάλλονται πολιτικές με τις οποίες δεν θα συμφωνεί η κυβέρνηση» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας, αλλά και μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του μέλλοντος της χώρας».

Γ. Δραγασάκης: Η αντιπολίτευση οφείλει να πει ανοιχτά τι θέλει με τη λήξη του προγράμματος

Να μιλήσουν ανοιχτά για το σενάριο που επιθυμούν να ισχύσει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάλεσε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. «Οι λύσεις είναι συγκριμένες, είτε ζητάς ένα νέο μνημόνιο ή ζητάς προληπτική γραμμή ή κάνεις το δικό σου ταμείο, ως λύση δανεισμού ύστατης ανάγκης», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει και νέο μνημόνιο και προληπτική γραμμή γιατί πιστεύει ότι καλύτερη άμυνα της Ελλάδας, απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους, είναι να έχει το δικό της ταμείο. Σημαντικό είναι ωστόσο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας όσα εκτίμησαν στις δικές τους ομιλίες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, να μιλήσουν και εκείνοι ανοιχτά τι θέλουν να συμβεί.

«Βγαίνοντας από τα μνημόνια, είμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή που ήταν άλλες χώρες όταν έβγαιναν από τα μνημόνια. Υπάρχει βεβαίως το θέμα των διεθνών αναταράξεων, υπάρχει το ενδεχόμενο νέων κρίσεων που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, υπάρχουν κίνδυνοι που μια χώρα, μετά από ένα μακρύ αποκλεισμό από τις αγορές, για πρώτη φορά επιχειρεί να βγει από τις αγορές. Αυτούς τους κινδύνους η κυβέρνηση συζητά εδώ και ένα χρόνο. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Ή ζητάς νέο μνημόνιο, ή ζητάς προληπτική γραμμή ή κάνεις το δικό σου εθνικό ταμείο ως λύση δανεισμού ύστατης ανάγκης- εάν δεν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές- να έχεις το δικό σου ταμείο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση: «Τρεις είναι οι δυνατότητες. Καλό είναι και η ΝΔ και οι άλλες δυνάμεις να αποσαφηνίσουν τη θέση τους».

«Εμείς λέμε ότι η καλύτερη άμυνα έναντι αυτών των ενδεχόμενων κινδύνων είναι να έχουμε το δικό μας ταμείο, όσο γίνεται πιο ισχυρό, να διασφαλίσουμε μια μείωση, μια διευκόλυνση του χρέους ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και, ει δυνατό, η Ελλάδα να έχει αυτό το μηχανισμό που συζητείται ούτως ώστε, αν στο μέλλον έχουμε μια καθίζηση ή έναν κλονισμό βραχύβιο, να μπορούμε να μειώσουμε τις δόσεις και να εξυπηρετούμε κανονικά το χρέος. Ο τρίτος πιο ισχυρός μηχανισμός είναι να έχουμε μια ισχυρή δημοσιονομική θέση για τη χώρα και να έχουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που δομικά θα είναι ανθεκτικό απέναντι στις κρίσεις και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί "διευρυμένης εποπτείας" και στον χαρακτήρα που μπορεί αυτή να έχει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι από το 2013 υπάρχει ο Κανονισμός 472 που περιγράφει τι συμβαίνει σε κάθε χώρα που έχει μπει σε πρόγραμμα και τι συμβαίνει όταν βγαίνει από το πρόγραμμα. «Ό,τι λοιπόν έγινε με την Πορτογαλία το ίδιο γίνεται και σε εμάς. Βεβαίως η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της. Εμείς ζητούμε αναδιάρθρωση του χρέους. Εκεί μπορεί να υπάρξει μια διαφορά, αλλά δεν θα είναι ποιοτική. Μπορεί τα κλιμάκια, οι εκθέσεις που θα συντάσσονται για τη χώρα, αντί να είναι δύο το χρόνο, να είναι τρεις. Αλλά θα έχει φύγει από τη μέση ο μηχανισμός πίεσης που πολλές φορές λειτούργησε ως μηχανισμός εκβιασμού», είπε ο κ. Δραγασάκης και περιέγραψε με γλαφυρότητα: «Μέχρι τώρα σου έλεγαν, "κάνε αυτά, διαφορετικά δεν έχει δόση". Από εδώ και πέρα θα σου λένε, "νομίζουμε ότι πρέπει να κάνεις αυτά", και εμείς, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις, θα έχουμε την ευχέρεια να πούμε "ωραία, ακούσαμε την πρόταση σας αλλά ακολουθούμε την πολιτική που θεωρούμε σωστή για τη χώρα μας". Άρα εδώ χρειάζεται μια συνεννόηση από όσους θέλουν να συνεννοηθούν. Όσοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση σε αυτό το έδαφος, όμως, δεν θα είναι πειστικοί διότι η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφω», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

H HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

Η HellenicMail ειδική έκδοση σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

sardis rent a car banner

e-iatros

Η Ολλανδία νικήτρια της Eurovision 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Smart City: Πόσο έξυπνες πόλεις θέλουμε;

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Φεστιβάλ Καννών με Ταραντίνο και Τζάρμους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ηλεκτρικά πατίνια: ευχή και κατάρα για τις πόλεις