Συμβαίνει Τώρα

Βραβείο Καρλομάγνου στον Μακρόν

Με το βραβείο « Charlemagne» ( Καρλομάγνου) στο όνομα του Καρόλου του Μέγα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών που θεωρείται «Πατέρας της Ευρώπης», πρόκειται να τιμηθεί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η απονομή θα γίνει στην γενέτειρα του αυτοκράτορα Aix la Chapelle (Άαχεν).

Το βραβείο « Charlemagne» είναι η παλαιότερη και η πλέον σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση.

Ο πρόεδρος Μακρόν τιμάται για «τη δυναμική που δόθηκε στην Ευρώπη κατά την προεκλογική του εκστρατεία» και για τη θέλησή του «να στεριώσει εκ νέου την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα στην καρδιά των κοινωνιών, με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες» (συμμετοχική δημοκρατία).

Στη δράση του υπογραμμίζεται και η πρωτοβουλία του για το κλίμα με τον περίφημο αντίλογο προς τον πρόεδρο Τραμπ : «Make our planet great again».

Εμανουέλ Μακρόν: «Να μην είμαστε αδύναμοι. Ας επιλέξουμε. Να μην είμαστε διαιρεμένοι. Ας ενωθούμε. Να μην φοβόμαστε. Ας τολμήσουμε. Μην περιμένουμε. Ας δράσουμε»,

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Βερολίνο να ξεχάσει τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, στην ομιλία του κατά την τελετή στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου.

Μιλώντας ευθέως και χωρίς περιφράσεις, παρουσία της Αγγελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε προς τους Γερμανούς ζητώντας τους να τον εμπιστευθούν ξεχνώντας τα ταμπού με στόχο την μεταρρύθμιση της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, για την διάσωσή τους.

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αγγελα Μέρκελ για να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης τον οποίο θα παρουσιάσουν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου και επιμένει στην πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό έχοντας εναντίον του το στρατόπεδο των συντηρητικών της Αγγελα Μέρκελ που φοβούνται ότι μέσω του κοινού προϋπολογισμού θα κληθούν να πληρώσουν για τις «πολυδάπανες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Να μην είμαστε αδύναμοι. Ας επιλέξουμε. Να μην είμαστε διαιρεμένοι. Ας ενωθούμε. Να μην φοβόμαστε. Ας τολμήσουμε. Μην περιμένουμε. Ας δράσουμε», είπε. «Πιστεύω σε έναν πολύ πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ... πιστεύω σε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη, με έναν κοινό προϋπολογισμό», επέμεινε.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι σχετικά με την Ευρωζώνη υπάρχει διάσταση απόψεων με την Γαλλία. «Ναι, έχουμε δύσκολες συνομιλίες», είπε. «Εχουμε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ευρωπαϊκών θεμάτων», πρόσθεσε λέγοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ μίας Ευρωζώνης «περισσότερο ανθεκτικής απέναντι στις κρίσεις».

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πάντως για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, μπροστά στον απομονωτισμό της Ουάσινγκτον.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Οδηγός εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόσο κοστίζει το μέλλον του κόσμου;