Συμβαίνει Τώρα

Η χώρα και η Ευρώπη πήγαν μπροστά όταν οι πολιτικές ήταν προοδευτικές, υπέρ των πολλών

 

 Ένα από τα θέματα της εβδομάδας που πέρασαν ήταν η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα του Δημοσίου. Το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοξενεί την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ανέκαθεν είχε τους δημοσίους υπαλλήλους ψηλά στην ατζέντα του: «απολύσεις, κοινωνικός αυτοματισμός, τιμωρητική λογική. Όπως, όμως, λέει ο λαός, δεν αλλάζει ο λύκος την προβιά του», αναφέρει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, σημειώνει, οι αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξόφθαλμες: «Την ώρα που λένε ότι δεν θα απολύσουν, υπόσχονται κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών και δομών. Την ώρα που μιλούν για υποστελέχωση, υπόσχονται επαναφορά του κανόνα αποχωρήσεων-προσλήψεων στα προ ετών επίπεδα. Το διανοείστε ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις προχτές έγραψε ότι 'πλεονάζουν γιατροί';», διερωτάται η Όλγα Γεροβασίλη στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο.

 Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που για πρώτη φορά θα γίνει ηλεκτρονικά, η αρμόδια υπουργός αναφέρει ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθεί μετά από ένα μήνα. Παρά την απεργία - αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η κ. Γεροβασίλη δηλώνει βέβαιη στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και με ευρεία συμμετοχή των υπαλλήλων, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης «είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δημόσια Διοίκηση».

 Σχετικά, τέλος, με τον πρώτο κύκλο κινητικότητας για το 2018, σημειώνει ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των υπαλλήλων, ενώ θυμίζει ότι η προθεσμία των αιτήσεων για θέσεις μετατάξεων και αποσπάσεων λήγει αύριο Δευτέρα.

 Στα άλλα θέματα της επικαιρότητας και τη σύγκρουση της κυβέρνησης, ταυτόχρονα με την αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, η υπουργός ξεκαθαρίζει: «Η διακυβέρνηση της χώρας είναι ευθύνη της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό κυβέρνησης». Αλλά και, προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δικό μας μέλημα είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να στηρίξουμε μεταξύ άλλων την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και να απομονώσουμε συντεχνίες και συμφέροντα που στο όνομα της επιχειρηματικότητας διεκδικούν ρόλο συγκυβερνήτη».

 «Το ζήτημα των υποτιθέμενων πρόωρων εκλογών εξελίσσεται σε κωμωδία με ευθύνη της αντιπολίτευσης», δηλώνει επίσης η κ. Γεροβασίλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέει όμως και κάτι ακόμη: «Αυτό που προφανώς φοβούνται είναι ότι, βγάζοντας η κυβέρνηση τη χώρα από τα μνημόνια, έχει αρκετό χρόνο μπροστά της να αποδείξει ότι έκανε τις σωστές επιλογές και ότι έχει βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο και ήδη υλοποιεί. Όσο περνά ο καιρός αυτό γίνεται ολοένα και πιο καθαρό στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, που και βλέπει και συγκρίνει».

 Στο ερώτημα του Πρακτορείου για τους τελευταίους μήνες μνημονίων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης απαντά ως εξής: «Όπως γίνεται σε όλους τους αγώνες αντοχής, στα τελευταία μέτρα οι δρομείς επιταχύνουν. Αυτό κάνουμε κι εμείς σε αυτήν την τελευταία στροφή. Τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν στην ώρα τους». Εξάλλου, «η δουλειά που πλέον γίνεται δεν είναι μόνο για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, αλλά κυρίως πια για να μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα. Γιατί, αυτή η ώρα έχει επιτέλους έρθει».

 Ενώ, τέλος, για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σοσιαλδημοκρατία, η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει: «Είμαστε αριστερό κόμμα και θα παραμείνουμε τέτοιο», με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι «η χώρα και η Ευρώπη πήγαν μπροστά όταν οι πολιτικές ήταν προοδευτικές, υπέρ των πολλών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον Απόστολο Μιχαλούδη και τον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κυρία Υπουργέ, διαπιστώνουμε ιδίως το τελευταίο διάστημα ότι ο δημόσιος τομέας και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ψηλά στην ατζέντα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Αλλά και επί της ουσίας πώς απαντάτε στη μομφή της ΝΔ για «κράτος ΣΥΡΙΖΑ»;

Απ.: Ο δημόσιος τομέας και οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέκαθεν βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη: απολύσεις, κοινωνικός αυτοματισμός, τιμωρητική λογική. Όπως, όμως, λέει ο λαός, δεν αλλάζει ο λύκος την προβιά του. Έρχεται σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλά για το Δημόσιο σαν να μην υπήρξε ποτέ ο αρμόδιος υπουργός επί των ημερών του οποίου το Δημόσιο υποβαθμίστηκε όσο ποτέ άλλοτε με πρωτοφανείς συνέπειες και για τους λειτουργούς του και για το εξυπηρετούμενο κοινό.

Αυτή η υποκριτική στάση θα πρέπει να αναζητηθεί στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η ΝΔ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι έχουν πιάσει το μέγιστο της εκλογικής τους συσπείρωσης και πως το αφήγημά τους δεν πείθει. Νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν είτε τη μία είτε την άλλη κοινωνική ομάδα -γιατί δεν το κάνουν μόνο με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και με τους μικρομεσαίους και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους υπόσχονται όσα ποτέ δεν εφάρμοσαν όταν κυβερνούσαν.

Ως προς τη Δημόσια Διοίκηση, οι αντιφάσεις είναι εξόφθαλμες. Την ώρα που λένε ότι δεν θα απολύσουν, υπόσχονται κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών και δομών. Την ώρα που μιλούν για υποστελέχωση, υπόσχονται επαναφορά του κανόνα αποχωρήσεων-προσλήψεων στα προ ετών επίπεδα. Το διανοείστε ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις προχτές έγραψε ότι «πλεονάζουν γιατροί»;

Όσον αφορά τα περί «κράτους ΣΥΡΙΖΑ» μόνο θυμηδία προκαλούν Αρκεί να θυμηθεί κανείς το σύστημα 4-2-1 επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το οποίο «μοίραζαν» θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Ερ.: Πότε ξεκινά η αξιολόγηση στο Δημόσιο και ποιές αλλαγές φέρνει η καθιέρωσή της σε ηλεκτρονική μορφή;

Απ.: Η αξιολόγηση έγινε για το έτος 2016 και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί για το έτος 2017. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθεί έναν μήνα μετά. Αυτές τις μέρες γίνεται η απαραίτητη ενημέρωση των υπαλλήλων για τις τεχνικές μεταβολές λόγω της μετάπτωσης του συστήματος στην ηλεκτρονική μορφή.

Η αλλαγή που επέρχεται δεν αφορά στον χαρακτήρα της αξιολόγησης. Αυτό που επιφέρει είναι ενίσχυση της διαφάνειας και, βεβαίως, την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος, που σημαίνει και εξοικονόμηση σε εργατοώρες, εξοικονόμηση σε χαρτί και μείωση της γραφειοκρατίας.

Ερ.: Πιστεύετε ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει και φέτος την απεργία-αποχή;

Απ.: Είμαι βέβαιη ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά με ευρεία συμμετοχή των υπαλλήλων σε ένα σύστημα διαφανές, δημοκρατικό και συμμετοχικό, που δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Και όπως έχουμε ξαναπεί, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δημόσια Διοίκηση.

Ερ.: Εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο κύμα κινητικότητας για το 2018. Πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα η διαδικασία και πότε εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να συμμετάσχει το σύνολο των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης;

Απ.: Η διαδικασία εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Αύριο Δευτέρα ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των υπαλλήλων. Το σύστημα έχει ομαλοποιηθεί και κάθε κύκλος πλέον θα ολοκληρώνεται στον χρόνο του. Η διαδικασία, ξέρετε, είναι δυναμική. Ο κάθε φορέας που ολοκληρώνει την ανάρτηση του ψηφιακού του οργανογράμματος με περιγράμματα θέσεων εργασίας αποκτά αυτομάτως το δικαίωμα συμμετοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Ερ.: Τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό κλίμα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, κ. υπουργέ, ενώ στο επίκεντρο της διένεξης βρίσκεται ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Ποιά η θέση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Απ.: Η διακυβέρνηση της χώρας είναι ευθύνη της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό κυβέρνησης. Η παρούσα κυβέρνηση δρα θεσμικά και λογοδοτεί στον λαό και στο κοινοβούλιο. 'Αλλου τύπου παρεμβάσεις αποτελούν οριστικά παρελθόν. Κι όσο κι αν χάνουν τη ψυχραιμία τους κάποιοι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης, ανατάσσοντας την οικονομία και την κοινωνία.

Ερ.: Θα συμφωνήσετε, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρούεται μια κυβέρνηση με επιχειρηματικά συμφέροντα...

Απ.: Το ποια κυβέρνηση, πότε και για πόσο συγκρούστηκε πράγματι με επιχειρηματικά συμφέροντα θα το κρίνει η ιστορία, αν δεν το έχει ήδη κάνει. Δικό μας μέλημα είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να στηρίξουμε μεταξύ άλλων την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και να απομονώσουμε συντεχνίες και συμφέροντα που στο όνομα της επιχειρηματικότητας διεκδικούν ρόλο συγκυβερνήτη. Όχι μόνο θα επιμείνουμε, αλλά ήδη βάζουμε τις βάσεις προκειμένου να μην ξαναμπούμε σε παρόμοια περιπέτεια στο μέλλον. Προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν όλοι όσοι έκαναν τις περισσότερες θυσίες και όχι όσοι θυσίασαν τους περισσότερους.

Ερ.: Τις προάλλες ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε την κυβέρνηση να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο, ενώ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε εκλογές άμεσα. Γιατί δεν σηκώνετε το «γάντι»;

Απ.: Το ζήτημα των υποτιθέμενων πρόωρων εκλογών εξελίσσεται σε κωμωδία με ευθύνη της αντιπολίτευσης, που δεν δείχνει τρία χρόνια τώρα να αντιλαμβάνεται τον θεσμικό της ρόλο. Ζητούν εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους για τα πεπραγμένα του 2010-2014, την πιο σκληρή περίοδο των μνημονίων. Γιατί, είναι πιο εύκολο να ζητούν εκλογές από το να φτιάξουν ένα πολιτικό πρόγραμμα που δεν θα είναι ξεπατίκωμα της εποχής Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ξέρετε, όλο αυτό αποσκοπεί στο να καλλιεργηθεί η λήθη. Πολύ θα ήθελαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να επιβάλλουν τη λήθη στην κοινωνία, όπως επέβαλλαν στις μέρες τους τον κοινωνικό αυτοματισμό. Αλλά, τα πεπραγμένα τους δεν ξεχνιούνται εύκολα. Αυτό που προφανώς φοβούνται είναι ότι, βγάζοντας η κυβέρνηση τη χώρα από τα μνημόνια, έχει αρκετό χρόνο μπροστά της να αποδείξει ότι έκανε τις σωστές επιλογές και ότι έχει βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο και ήδη υλοποιεί. Όσο περνά ο καιρός αυτό γίνεται ολοένα και πιο καθαρό στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, που και βλέπει και συγκρίνει.

Ερ.: Πιστεύετε ότι θα ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους; Διαπιστώνετε κόπωση στην κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Όταν πήραμε τις δύσκολες αποφάσεις του 2015, γνωρίζαμε ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας αντοχής. Η όποια κόπωση δεν μας καταβάλλει, ούτε την κυβέρνηση ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα. Απεναντίας μάς κινητοποιεί περισσότερο, γιατί αυτές είναι οι πολιτικές μας καταβολές. Δεν τα παρατήσαμε ποτέ στην ιστορία της Αριστεράς και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα. Αλλά, όπως γίνεται σε όλους τους αγώνες αντοχής, στα τελευταία μέτρα οι δρομείς επιταχύνουν. Αυτό κάνουμε κι εμείς σε αυτήν την τελευταία στροφή. Τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν στην ώρα τους. Και επαναλαμβάνω, η δουλειά που πλέον γίνεται δεν είναι μόνο για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, αλλά κυρίως πια για να μπουν οι βάσεις για την επόμενη μέρα. Γιατί, αυτή η ώρα έχει επιτέλους έρθει.

Ερ.: Να δούμε και την πλευρά των θεσμών; Η Ελλάδα έχει δανειστεί 250 δισ. ευρώ, όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δανείστηκαν ποσά γύρω στα 80 δισ. ευρώ. Επίσης, καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικό μας χρέος. Ως εκ τούτου, γιατί να μην θέλουν να έχουν λόγο μετά τη λήξη του μνημονίου;

Απ.: Βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη. Έχει χυθεί άπλετο μελάνι για τα τι και πώς των προγραμμάτων στήριξης. Και σας θυμίζω ότι υπήρξαν περίοδοι που οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης αναφέρονταν ως PIIGS. Δεν θα μπω, λοιπόν, στη συζήτηση για το δίκαιο των δανειστών, γιατί συνήθως καταλήγει σε αναπαραγωγή στερεοτύπων που δεν τιμούν κανέναν και δεν λένε την αλήθεια. Διαπραγματευόμαστε ισότιμα και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών. Από εκεί και πέρα, όμως, υπηρετούμε τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του. Και υπηρετούμε αξίες και αρχές που είναι και ευρωπαϊκές.

Ερ.: Για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία όσο και με την ελληνική εκδοχή της έχετε πολλάκις ερωτηθεί. Να ρωτήσω κάτι διαφορετικό; Πιστεύετε ότι το κόμμα σας πρέπει να μετατοπιστεί προς τον κεντρώο χώρο, χωρίς να εγκαταλείψει τις αριστερές καταβολές του;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έρμαιο της συγκυρίας για να μετατοπίζεται. Είμαστε πλέον κόμμα εξουσίας και έχουμε αναλάβει μια τεράστια κυβερνητική ευθύνη, την οποία φέρνουμε εις πέρας με επιτυχία. Είμαστε αριστερό κόμμα και θα παραμείνουμε τέτοιο. Ιδίως σήμερα που η ΝΔ και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης μπατάρουν ακροδεξιά, υιοθετώντας ρητορική και πρακτικές που δεν συνάδουν με φιλελεύθερες αξίες, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε και να θυμηθούμε ότι η χώρα και η Ευρώπη πήγαν μπροστά όταν οι πολιτικές ήταν προοδευτικές, υπέρ των πολλών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

H HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

Η HellenicMail ειδική έκδοση σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

sardis rent a car banner

e-iatros

Η Ολλανδία νικήτρια της Eurovision 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Smart City: Πόσο έξυπνες πόλεις θέλουμε;

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Φεστιβάλ Καννών με Ταραντίνο και Τζάρμους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ηλεκτρικά πατίνια: ευχή και κατάρα για τις πόλεις