Συμβαίνει Τώρα

Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του γάργαρο νερό και αθώο, δεν υπάρχει λόγος να πολώνει μια κατάσταση

Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Μάρδα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ,στη MAIL

Κύριε Μάρδα, θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς και τι έχετε εισπράξει μέχρι στιγμής από την υπόθεση της Novartis;

Μιας και αναφέρεστε σε εμένα, είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Υγείας. Ως εκ τούτου, δεν θεωρώ σκόπιμο, ή αν θέλετε κομψό, και πρέπον να εκφράζω απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η γενικότερη εικόνα την οποία έχουμε από τα όσα έχουν δημοσιευτεί, έχουν δει δηλαδή το φως της δημοσιότητας, σε αυτά μόνο θα αναφερθώ, είναι η εξής. Υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει σκάνδαλο, υπάρχει ροή μαύρου χρήματος.

Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι ο προσδιορισμός των επιπέδων όπου αυτό το χρήμα κινήθηκε. Και εδώ θα σταματήσω, καθώς όπως ξέρετε θα προβληθεί μια διαδικασία η οποία θα είναι ή μία Προκαταρκτική Επιτροπή ή ενσωμάτωση και του συγκεκριμένου θέματος στην ατζέντα που έχουμε ως Επιτροπή Υγείας και ερευνούμε τα διάφορα σκάνδαλα.

Κύριε Μάρδα, πολλοί θεωρούν ότι πολλές φορές έχει προσπαθήσει και η δικαιοσύνη και η Βουλή να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα σε μεγάλες υποθέσεις και έχει μείνει η εντύπωση, η αίσθηση στον κόσμο ότι ναι μεν έχουμε σκάνδαλα αλλά δεν έχουμε ενόχους. Ποια είναι η γενικότερη εικόνα σε τέτοιες μεγάλες υποθέσεις;

Ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία που είναι μπορώ να σας πω μια αρκετά αυστηρή διαδικασία που δεν αφήνει κενά. Δηλαδή είχαμε και έχουμε επιτροπές στη Βουλή, αρχίσαμε σήμερα από το πρωί και τελειώνουμε το μεσημέρι εξετάζοντας έναν μάρτυρα, τον κύριο Γεωργιάδη, που είχε σχέση με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, γίνεται μια διεξοδικότατη δουλειά, δε νομίζω να μένει κάποιο κενό. Μετά, κατόπιν αυτό το θέμα θα μεταφερθεί στη Βουλή και από εκεί και πέρα θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη έχει ήδη ένα σωρό ζητήματα, έχει ένα σύνολο φακέλων και χιλιάδες σελίδες. Εμείς εδώ προσπαθούμε να προσδιορίσουμε αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών. Ως εκ τούτου, τα όποια ζητήματα εξετάζονται, εξετάζονται ιδιαίτερα διεξοδικά και φτάνουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα με την έννοια που εννοεί ο κόσμος να πάνε κάποιοι στη φυλακή για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι έχουμε και τέτοιες αρκετές περιπτώσεις, σε αυτή την περίπτωση η δικαιοσύνη κρίνει ότι δεν υπάρχουν τα όποια στοιχεία και σταματάει μια πολύ βαριά διαδικασία. Εγώ δεν είχα την ιδιαίτερη πείρα από αυτή τη διαδικασία και βλέπω ότι έτσι όπως μεθοδεύεται η όλη διαδικασία, δεν αφήνει κενά αλλά απομένει στη δικαιοσύνη στο τέλος να αποφανθεί.

Εκτιμάτε ότι θα φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα; Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα τεκμηριώνεται σε πραγματικά στοιχεία και που να οδηγεί τον κόσμο σε μια ασφαλή άποψη για την υπόθεση της Novartis.

Σε ότι αφορά την υπόθεση Novartis θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή. Από τη στιγμή την οποία κρίνει η Βουλή ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί γιατί εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, από εκεί και πέρα και η δικαιοσύνη, η οποία ξέρει τη δουλειά της και έχει και τις απαραίτητες τεχνικές μπορώ να πω, που αυτός είναι ο αρμόδιος θεσμός έτσι ώστε να λύσει τα όποια προβλήματα έχουν σχέση με τη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει και θα προσδιορίσει κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες ή όχι.

Αν υπάρχουν ευθύνες, οδηγούμαστε σε ειδικό δικαστήριο, κύριε Μάρδα;

Ό,τι προβλέπεται σύμφωνα με τις διαδικασίες.

Το λέω αυτό γιατί ο κ.Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της περασμένης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχε εκτιμήσει ότι ζούμε ξανά το βρώμικο 1989 ως φάρσα και μάλιστα τα Pampers, είχε πει, είναι βρώμικα πια. Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Ζούμε σε μια τέτοια περίοδο;

Έχω την εντύπωση ότι οποιαδήποτε βιαστική απάντηση είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγεται. Βιαστικές απαντήσεις κι από την πλευρά της αντιπολίτευσης γενικότερα ή απαντήσεις που θέλουν να προδικάσουν κάτι, τουλάχιστον με προβληματίζουν. Ας αφήσουμε να εξελιχθούν τα πράγματα κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες που έχουμε και από εκεί και πέρα ο καθένας να είναι προσεκτικός για τις απόψεις που εκφράζει και ιδιαίτερα όταν δεν έχει μια πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς γίνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας φάκελος όπου πρόσβαση έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Πάντως υπάρχει πόλωση και οξύτητα και είδαμε τον κύριο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και ουσιαστικά σε ελεύθερη μετάφραση να τον θεωρεί επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την πόλωση όταν οι όποιοι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι θεωρούν τους εαυτούς τους εκτός αυτού του κυκλώματος. Δηλαδή, αν εγώ θεωρώ ότι είμαι αθώος, δεν έχω κανένα λόγο να οδηγήσω την όποια κατάσταση σε πόλωση, έτσι κι αλλιώς θα αποδειχτεί περίτρανα η αθωότητά μου. Άρα προς τι η πόλωση; Υπάρχει μια οξύτητα η οποία προκαλείται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του γάργαρο νερό και αθώο, δεν υπάρχει λόγος να πολώνει μια κατάσταση, όλα θα βγουν στη φόρα με την έννοια ότι θα δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία και θα αποδειχτεί περίτρανα η όποια αθωότητά του αν υφίσταται κι από εκεί και πέρα δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Συνήθως, πολώνουμε μια κατάσταση όταν έχουμε ένα άγχος, όταν κάτι αισθανόμαστε ότι μπορεί να μας σφίξει, οπότε σε αυτή την περίπτωση πολώνεται μια κατάσταση. Εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε τον εαυτό μας, γνωρίζουμε τις πράξεις μας, γνωρίζουμε τα πάντα, γνωρίζουμε ότι είμαστε αθώοι, δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλη πόλωση.

Λέτε φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, κύριε Μάρδα;

Δεν γνωρίζω το σκεπτικό τους, απλά μόνο εκφράζω μια άποψη που νομίζω ότι ο κάθε λογικά σκεπτόμενος οδηγείται σε αυτό το συμπέρασμα το οποίο ανέφερα. Ως εκ τούτου γίνεται μια τεράστια συζήτηση και μπορώ να πω ότι έχω εκπλαγεί λίγο από την πλευρά της αντιπολίτευσης και από ορισμένα άτομα τα οποία επαναλαμβάνω εφόσον κρίνουν ότι είναι αθώα, ας αφήσουν τα πράγματα να περπατήσουν, μετά θα βρεθεί η δικογραφία στα δικαστήρια και πάρα πολύ γρήγορα, στο βαθμό που είναι πράγματι αθώοι, θα αποδειχτεί η αθωότητά τους.

Μερικά αδικήματα και εγκλήματα εμφανίζονται ως παραγεγραμμένα. Θα μπορούσε κάποιο πολιτικό πρόσωπο να κάνει χρήση του άρθρου 86 του Συντάγματος κι αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και έχει παραγραφεί ένα αδίκημα, να ζητήσει το ίδιο πολιτικό πρόσωπο την κρίση της σχετικής επιτροπής που προβλέπει αυτό το άρθρο;

Αυτό αν θέλει μπορεί να το κάνει, προσέξτε όμως ότι δεν είναι όλα παραγεγραμμένα, η παραγωγή μαύρου χρήματος δεν είναι παραγεγραμμένη ιστορία. Εκεί τα πράγματα περπατούν κανονικά και μπορώ να σας πω αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων και όχι τα οποιαδήποτε άλλα αδικήματα, τα οποία κι αυτά βέβαια είναι σοβαρά αλλά, εφόσον η παραγραφή προβλέπεται για κάποια αδικήματα, εκ των πραγμάτων ακολουθούμε τους υφιστάμενους κανόνες άσχετα αν διαφωνούμε αλλά σε ό,τι αφορά την παραγωγή μαύρου χρήματος, εκεί τα πράγματα είναι λίγο δύσκολο να παραγραφούν. Σας παραπέμπω στην υπόθεση του κυρίου Παπαντωνίου, πρώην Υπουργού Άμυνας, όπου παραγράφηκαν κάποια αδικήματα αλλά για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι έχουν στοχοποιηθεί οι τρεις μάρτυρες που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας; Μάλιστα ο κύριος Βενιζέλος ζήτησε την άρση της προστασίας, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης είπε σε ελεύθερη μετάφραση ότι δεν είναι δυνατόν τρεις μαρτυρικές καταθέσεις να ταράζουν συθέμελα το πολιτικό σύστημα. Όλα στο φως, είπε, αλλά όχι με κουκούλες.

Υπάρχουν και τηρούνται κάποιες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ακολουθούνται αυτά που πρέπει να ακολουθηθούν και όλη η υπόθεση θα εξελιχθεί κατά τα προβλεπόμενα. Δεν έχω να εκφράσω κάποια άλλη άποψη για αυτό το θέμα.

Άλλωστε είναι ένας νόμος, ο οποίος έχει τροποποιηθεί με την πρωτοβουλία του τότε Υπουργού, κυρίου Χαράλαμπου Αθανασίου. Μιλάμε για τον νόμο του 2001 και την τροποποίηση του 2014 που προβλέπει την προστασία των μαρτύρων ακόμα και σε ζητήματα ή εγκλήματα διαφθοράς.

Όπως σας είπα, υπάρχουν οι διαδικασίες, ακολουθούνται οι διαδικασίες, από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι μπορούμε να παρέμβουμε εκεί. Αν θέλουν να τις αλλάξουμε, να το συζητήσουμε στη Βουλή και να τις αλλάξουμε, αλλά εφόσον προβλέπονται, ακολουθούνται με το οποιοδήποτε σχόλιο, την οποιαδήποτε κριτική μπορεί να ακουστεί.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Οδηγός εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόσο κοστίζει το μέλλον του κόσμου;