Συμβαίνει Τώρα

Εν. Λέτα: Είναι απαραίτητο για το μέλλον της Ευρώπης η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ήταν ένας από τους ομιλητές στην εσπερίδα που διοργάνωσε στην Ελλάδα το φημισμένο οικονομικό περιοδικό Economist για να παρουσιάσει την ειδική του έκδοση για την εικόνα του Κόσμου το 2018.

Ο κ. Λέτα, που δέχθηκε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργη -Βύρωνα Δάβο και κατέθεσε τη θετική του πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη θέση τη χώρα μας στην Ευρώπη, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον σχηματισμό του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και τις ελπίδες που αυτή η εξέλιξη κυοφορεί για την πορεία της Ευρώπης γενικά, ενώ κατέθεσε την ανησυχία του για την πορεία του φλέγοντος ζητήματος για τις δύο χώρες (Ελλάδα κι Ιταλία), το μεταναστευτικό.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ενρίκο Λέτα:

Ερ: Κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας και τώρα μέλος διεθνών οικονομικών οργανισμών έχετε παρακολουθήσει την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ποια είναι η θέση σας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

Απ: Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, η Ελλάδα όλη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες. Η Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας έκανε σφάλματα, πολλές από τις βοήθειες έφθασαν σε λάθος χρόνο, δηλ. άργησαν. Εγώ πιστεύω πως σε τελική ανάλυση θα πρέπει όλοι μας, από κοινού, να καταβάλουμε μία προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η κοπιώδης, πονεμένη, διαδρομή της Ελλάδας θα αποτελέσει ουσιαστικά μία επιτυχή πορεία. Κι αυτή η επιτυχία είναι απαραίτητη για όλους μας και για τούτο θεωρώ πως είναι απαραίτητο, ιδίως δε για την ιδέα της μελλοντικής Ευρώπης, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα. Όπως φυσικά και όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης. Γιατί έχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη που θα στηρίζεται περισσότερο στις αξίες της αλληλεγγύης, που θα δείχνει μία μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνία, κι όχι απλώς στους αριθμούς, ούτε στα οικονομικά ψηφία. Θα πρέπει σε αυτήν την Ευρώπη να προέχουν οι άνθρωποι και όταν μιλώ για ανθρώπους αναφέρομαι ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, στο οποίο η Ιταλία κι η Ελλάδα έχουν αφεθεί μόνες τους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να χειρισθούν ένα δραματικό ζήτημα.

Ερ: Η μεγάλη είδηση της ημέρας υπήρξε ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η σημαντικότερη συνέπεια για την Ευρώπη απ' αυτό το γεγονός;

Απ: Εγώ θεωρώ πως ήταν μία πραγματικά θαυμάσια είδηση. Το να έχουμε έναν Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία, μία νέα κυβέρνηση με πιο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα από εκείνο που ακολουθούσε ως σήμερα, για εμένα προσωπικά αποτελεί μία ιδιαίτερη εξέλιξη, πολύ σημαντική, διότι πιστεύω πως θα βοηθήσει αφάνταστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και τρέφω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι αυτή η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα αποδειχθεί πολύ σημαντική ακόμη και για την συνολική αλλαγή γραμμής στην Ευρώπη και για καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Ερ: Εσείς πιστεύετε πως το 2018 θα αποδειχθεί ένα έτος καμπής για την οικονομία και την Ευρώπη στο σύνολό της;

Απ: Ελπίζω πως ναι. Είναι ένα έτος που προοιωνίζει τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, ένα έτος που θα δώσουμε τη μάχη κατά των ανισοτήτων και με καλλίτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την ωφέλεια των λίγων εις βάρος των πολλών που είχαμε στο παρελθόν κι εν γένει ελπίζω πως το τρέχον έτος όσον αφορά τη μετανάστευση θα γίνει δυνατό να βρεθούν λύσεις, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο.

 
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

banner meli ikarias

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Βενετία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η βασίλισσα της μίνι φούστας γίνεται 85

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα βραβεία της φετινής Μπερλινάλε