Συμβαίνει Τώρα

Περιστέρι: μια πόλη που στο DNA της έχει τη δημιουργία, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα

Συνέντευξη του Δημάρχου Περιστερίου, κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, στη Mail

Κύριε Δήμαρχε, το Περιστέρι για άλλη μια χρονιά ντύνεται στα γιορτινά του, όχι μόνο για να γιορτάσει τις Άγιες αυτές μέρες, αλλά για να προσφέρει αγάπη, ζεστασιά και όμορφες στιγμές στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Και όπως πάντα με ευαισθησία και με προσέγγιση στην πανανθρώπινη αξία της ζωής.

Έτσι όπως τα λέτε είναι. Εμάς, προτεραιότητά μας είναι το χαμόγελο και η χαρά των παιδιών. Σε αυτή την γκρίζα εποχή, που αυτό το γκρίζο σύννεφο έχει κάτσει πάνω από την Ελλάδα και δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καμία ελληνική οικογένεια, προτεραιότητά μας είναι η ψυχολογία του κόσμου, της οικογένειας, αλλά πρώτα και πάνω από όλα των παιδιών.

Ο δήμος Περιστερίου έχει σχεδιάσει και οργανώσει 284 εκδηλώσεις, μουσικές, θεατρικές κλπ, που είναι από τις αρχές του μήνα μέχρι τις 7 Γενάρη, εντελώς δωρεάν. Είναι δράσεις που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Εκτός από το Καρουζέλ, το Λούνα Παρκ, το σπίτι του Αϊ Βασίλη, τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη και δυο τρενάκια, τα οποία είναι όλα εντελώς δωρεάν, έχουμε σχεδιάσει επίσης και άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας πω ότι στις 29 του μήνα γίνεται μια γιορτή στην πόλη, όπου κλείνει ένας δρόμος και μαζί με την Ένωση Αρτοποιών Αθήνας και περιχώρων θα φτιάξουμε τη μεγαλύτερη βασιλόπιτα που έχει γίνει μέχρι τώρα. Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα που έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες είναι 450 κιλά. Αυτή που θα κατασκευαστεί στις 29 του μήνα στην πόλη μας θα είναι 2,5 τόνοι. Θα έχει 200 φλουριά μέσα, που το κάθε φλουρί θα κερδίσει εισιτήρια για θέατρο, για κινηματογράφο αλλά και βιβλία, και θα μοιραστεί στους πολίτες. Θα κατασκευαστεί, όπως σας είπα, από την Ένωση Αρτοποιών Αθηνών και περιχώρων, με την υποστήριξη του δήμου Περιστερίου. Για το σκοπό αυτό κλείνει ένας δρόμος και μέσα στο δρόμο αυτό στήνονται τραπέζια, δηλαδή ένας δρόμος πίτα. Κάνουμε τέτοιες δράσεις για να δώσουμε όπως είπαμε χαρά, αισιοδοξία και χαμόγελο στον κόσμο, γιατί είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη.

Μας έχετε πει στο παρελθόν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι αυτός που μπορεί να κρατήσει αναμμένο το φως της αισιοδοξίας. Ακολουθούν τον Δήμαρχο οι έμποροι και οι επιχειρηματίες, υπάρχει δηλαδή μια συνάφεια ανάμεσα στις δικές σας πρωτοβουλίες και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή;

Κοιτάξτε, εμείς αγαπάμε τους μετριόφρονες και έτσι προσπαθούμε να είμαστε, κάποια πράγματα όμως, πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους. Είναι γεγονός ότι τα λουκέτα στα μαγαζιά εδώ στο Περιστέρι είναι κάτω από τον μέσο όρο που υπάρχει στους υπόλοιπους δήμους και στις άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής. Έχουμε βέβαια αρκετά, αλλά δεν είναι αυτός ο κακός χαμός που γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούν μέρες ευημερίας. Είναι γεγονός όμως, ότι τα μαγαζιά και ο ελεύθερος επαγγελματίας στηρίζει και υποστηρίζει τις δομές και τις δράσεις του δήμου, αλλά και ο δήμος στέκεται δίπλα στον ελεύθερο επαγγελματία, γιατί πραγματικά για εμάς είναι το φως και το οξυγόνο της ζωής και της κοινωνίας ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ας μην ξεχνάμε ότι από τον ελεύθερο επαγγελματία παράγεται πλούτος, και αυτόν τον πλούτο τον παίρνει κάθε κυβέρνηση για να κάνει νοσοκομεία και σχολεία, να πληρώσει το γιατρό, τη νοσοκόμα, τον αστυφύλακα κλπ. Δυστυχώς όμως, όπως είπαμε, τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί πολύ και η μεσαία τάξη και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Εμείς αυτές τις δυσκολίες τις βλέπουμε. Βλέπουμε όμως, και πολλές καινούριες επιχειρήσεις στην πόλη μας, που θέλουν υποστήριξη και στήριξη. Προσωπικά, προέρχομαι από τον ελεύθερο στίβο, αλλά και η πόλη μας,. Είμαστε άνθρωποι της εργασίας και οι συμπολίτες μου είναι φιλεργατικοί και φιλοπρόοδοι. Αυτές λοιπόν τις νέες επιχειρήσεις που έρχονται στην πόλη μας, εμείς τις στηρίζουμε και τις υποστηρίζουμε. Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε και θα εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που επενδύουν, ρισκάρουν και μοχθούν. Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους παρέχουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να τους βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο που καλούνται να υπηρετήσουν αυτήν την εποχή. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο επαγγελματίας ρισκάρει, μοχθεί και δίνει τον καλύτερό του εαυτό, αλλά δυστυχώς, δεν έχει δύναμη το πορτοφόλι του κόσμου. Έχουν πάρει και τα ψιλά από το πορτοφόλι του κόσμου. Όταν δεν υπάρχει η δύναμη του πορτοφολιού, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Από την άλλη πλευρά, το Περιστέρι είναι μια πόλη η οποία υποστηρίζει και στηρίζει τον ελεύθερο επαγγελματία. Κάθε καινούριο μαγαζί που θα ανοίξει, έστω και ένα πολύ μικρό μαγαζί που μπορεί να πουλάει κάλτσες ή μπαταρίες για τα κινητά, για εμάς είναι προστιθέμενη αξία για την πόλη και για την αγορά της πόλης.

Και βεβαίως, κύριε Δήμαρχε, δεν είναι μόνο ο εμπορικός κόσμος, δεν είναι μόνο τα εμπορικά καταστήματα, αλλά το Περιστέρι είναι ένα σημείο συνάντησης με σκοπό τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία και την εστίαση. Είναι η πόλη της νιότης το Περιστέρι που κάθε βράδυ βάζει τα γιορτινά του, και όχι μόνο τις Άγιες μέρες για τις οποίες μιλήσαμε.

Με αυτές τις δράσεις και με αυτό το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει και ήδη φαίνεται από την πρώτη Δεκέμβρη μέχρι τώρα και θα διαρκέσει, όπως είπαμε, μέχρι τις 7 Γενάρη, εάν κάποιος κατέβει στη στάση Περιστέρι του μετρό, θα βγει σε μια πλατεία στην καρδιά της πόλης και θα δει μια πόλη στολισμένη και φωτεινή, έτσι που δεν θα πει «σε ποια πόλη βρίσκομαι;», αλλά θα πει «σε ποια χώρα βρίσκομαι;». Στόχο είχαμε βάλει την προηγούμενη δεκαετία να δουλέψουμε για να φτιάξουμε τις υποδομές στην πόλη, για να κάνουμε το Περιστέρι τόπο προορισμού. Και με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά σας λέω ότι κάθε βράδυ, και ειδικότερα Παρασκευές και Σάββατα, βλέπω να βγαίνει κόσμος από τους σταθμούς μετρό και να πλημμυρίζει την αγορά και τους δρόμους στο κέντρο της πόλης και χαίρομαι και ικανοποιούμαι, γιατί βλέπουμε μεγάλη προσέλευση από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Παραδείγματος χάρη, επειδή εγώ είμαι ένα παιδί που γεννήθηκα σε αυτήν την πόλη, που στους χωμάτινους δρόμους εκείνης της εποχής στην πόλη μας, παίζοντας ματώσαμε τα γόνατά μας, φεύγαμε θυμάμαι ή μας έπαιρναν οι γονείς μας για να πάμε στον Πειραιά ή στην Αθήνα και να μπούμε στο κλίμα των γιορτών, να δούμε τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Αυτό έχει αλλάξει τώρα. Χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής έρχονται στο Περιστέρι. Το Περιστέρι είναι η πιο φωτεινή και λαμπερή πόλη και σας καλώ να έρθετε να δείτε τη σκηνική Χριστουγεννιάτικη εικόνα του δήμου Περιστερίου. Και γιατί είχαμε βάλει στόχο να γίνει το Περιστέρι τόπος προορισμού; Γιατί εγώ πιστεύω ότι οι επισκέπτες της πόλης, όταν έρχονται στην πόλη μας να περπατήσουν, να θαυμάσουν, να δούνε την αγορά, να δούνε την ωραία, φωτεινή πόλη, την καθαρή και αισιόδοξη πόλη, με τα ωραία μαγαζιά, με τον πολύ καλό στολισμό, να μπούνε στο πνεύμα των γιορτών, έστω και ένα πακέτο τσιγάρα να πάρουν από έναν περιπτερά ή ένα σουβλάκι να φάνε από ένα μαγαζί της πόλης μας, είναι προστιθέμενη αξία για την πόλη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε.

Αυτό το παιδί που είχε ματώσει τα γόνατά του τότε στους χωμάτινους δρόμους, δεν ξέρουμε αν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να είναι στο τιμόνι της πόλης του.

Ειλικρινά σας λέω ότι επειδή έχασα τη μητέρα μου τρεις μήνες πριν γίνω Δήμαρχος, πολλές φορές λέω ότι από εκεί που είναι και βλέπει, θα αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ο Ανδρέας να ασχοληθεί με τα κοινά και οι συμπολίτες να του δανείζουν την εμπιστοσύνη τους για να κρατάει για 16 συνεχόμενα χρόνια τα γκέμια της πόλης στα χέρια του. Και εγώ ο ίδιος πολλές φορές έχω πει ότι ως πολίτης και ως δημότης έγινα πολύ καλύτερος από τη στιγμή που έγινα Δήμαρχος. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, είμαι «αρρωστάκι» με την πόλη μου και λατρεύω τον συμπολίτη, τον γείτονα, τον φίλο, τους ανθρώπους που στην ίδια γειτονιά μεγαλώσαμε, στην ίδια πόλη συναντιόμαστε. Εξάλλου, ανέκαθεν πίστευα και εξακολουθώ βέβαια ακόμα πιο φανατικά να πιστεύω ότι οι πόλεις είναι πρόσωπα, ματιές και ελπίδες. Πρόσωπα που έχουμε τη φιλοδοξία να κρατήσουμε καθαρή τη ματιά τους και τη ματιά μας, για να συναντιόμαστε, να διασταυρωνόμαστε και να μπορούμε να χαμογελάμε ο ένας στον άλλον. Και γι’ αυτό με ικανοποίηση το λέω, όπως εξάλλου είναι γνωστό σε όλους, ότι εδώ και 16-17 χρόνια το Περιστέρι δεν έχει κομματάρχη Δήμαρχο. Δεν υπάρχουν για εμάς πράσινα, κόκκινα, μπλε. Εδώ υπάρχουν ανάγκες της κοινωνίας και καλούμαστε να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχουν οι απέναντι και εμείς. Η ιδεολογία μας είναι η ιδεολογία της πόλης.

Κύριε Δήμαρχε, ένας άνθρωπος που βρίσκεται 16-17 χρόνια στο τιμόνι της πόλης, έχει εξαντλήσει τις φιλοδοξίες του για το Περιστέρι ή υπάρχουν και πράγματα που θέλει να κάνει και συνεχώς αυτά τα πράγματα ανανεώνονται;

Το έργο για την πόλη και την κοινωνία δεν σταματά ποτέ.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros