Συμβαίνει Τώρα

Έξοδος χωρίς νέες μνημονιακές υποχρεώσεις

Συνέντευξη του κ. Νίκου Ηγουμενίδη, Bουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου, στη MAIL

Κύριε Ηγουμενίδη, με τί συναισθήματα αλλά και με ποιές δυνατότητες μας άφησε το 2017 και ποιές είναι οι προοπτικές για το 2018;

Νομίζω ότι το 2017 πολιτικά, ουσιαστικά σηματοδοτήθηκε από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μια αξιολόγηση ουσιαστικά της οποίας η καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρώπης.

Η όλη καθυστέρηση οφειλόταν εκεί έτσι;

Κυρίως εκεί, βεβαίως. Έκλεισε όμως, θετικά νομίζω η δεύτερη αξιολόγηση και ουσιαστικά έχουμε κλείσει και την τρίτη αξιολόγηση. Νομίζω αυτά ήταν τα δύο κύρια γεγονότα. Και το 2017 θα έλεγα ότι ο λαός μας από τη μία μεριά βέβαια προφανώς, δεν ξέφυγε από τις στερήσεις ή τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η εφαρμογή των μνημονίων. Από την άλλη όμως, το 2017 ουσιαστικά σηματοδοτείται από το ότι αρχίζει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ.

Είναι η βάση για να αρχίσει ξανά ο κόσμος να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.

Ακριβώς. Πιστεύω ότι τώρα πια φαίνεται πιο καθαρά η έξοδος από τα μνημόνια, φαίνεται πιο κοντά. Και ο Αύγουστος του 2018 δεν είναι μόνο το χρονικό περιθώριο που μας βάζει μέσα στο 2018, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου που είχε αυτή η Κυβέρνηση σε αυτά τα τρία χρόνια, από το 2015 δηλαδή που παλεύει, συγκρούσεων που είχαμε αυτό το διάστημα και προφανώς μιας αποφασιστικότητας που έδειξε και βέβαια σίγουρα τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει και τα σχέδια θα μπορούσαν απλά να είναι επί χάρτου, αν δεν είχαμε την ίδια τη συμμετοχή, την ανοχή του λαού μας, τη συμφωνία του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αυτό το σχέδιο το οποίο προχωράει η Κυβέρνηση.

Εκτιμάτε ότι ο λαός, ο κόσμος, οι πολίτες ουσιαστικά με την συνδρομή τους, με την αρωγή τους ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια;

Προφανώς, ο λαός μας είναι ο πρωταγωνιστής, στο λαό μας ανήκει αυτή η επιτυχία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και με αυτήν την έννοια σε αυτόν αξίζουν τα πρώτα συγχαρητήρια. Βεβαίως, δεν ήταν νομοτελειακό σε τέσσερα χρόνια ή σε εφτά χρόνια θα βγούμε από τα μνημόνια. Χρειάστηκε σχέδιο και επιβεβαιώθηκε ότι είχαμε σχέδιο, είχαμε την αποφασιστικότητα, είχαμε τις συγκρούσεις τις οποίες δώσαμε αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί το 2017, ότι φαίνεται πιο κοντά η έξοδος από τα μνημόνια και αυτό είναι πιστεύω το πιο βασικό, το πιο σημαντικό από άποψη προοπτικών του 2018.

Τώρα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι μια καθαρή έξοδος ή θα χρειαστεί κάποια ενίσχυση στο προληπτικό θέμα στήριξης.

Γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή η θέληση της Κυβέρνησης είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να χρειαστούμε πρόσθετα μέτρα, να βγούμε δηλαδή στις αγορές στηριγμένοι στα πόδια της ελληνικής οικονομίας χωρίς να χρειαστούμε πρόσθετο δανεισμό από κράτη και επομένως καινούρια μνημόνια.

Αυτός είναι ο στόχος;

Αυτός είναι ο στόχος. Η επιτυχία που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές νομίζω είναι προάγγελος της επιτυχίας και αυτής της χρονιάς που ξεκινούμε υπό πολύ καλύτερες συνθήκες και γιατί να μην επιτύχουμε το σχέδιό μας και φέτος. Παράλληλα, θα έλεγα ότι θα δούμε έξοδο χωρίς νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, χωρίς νέες δηλαδή δανειακές συμβάσεις με άλλα κράτη, ή με τους θεσμούς που μας δάνεισαν μέχρι τώρα. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Το ότι όμως, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, θα έλεγα ίσα ίσα αμείωτη και με βασικούς στόχους δύο: επενδύσεις και μείωση της ανεργίας.

Εκτιμάτε ότι οι υποστηρικτές του προληπτικού προγράμματος βλέπουν κάποιες αδυναμίες στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας ή υπάρχουν κι άλλες σκέψεις που δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά;

Η επιτυχία της Κυβέρνησής μας καταρρέει άλλο ένα αφήγημα όσων αντιπολιτεύονται αυτή την κυβέρνηση. Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν κόμματα που εφαρμόζουν μια μικροκομματική πολιτική που βάζει το κομματικό συμφέρον πιο πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Δικαίωμά τους, όλοι θα κριθούμε, κι εμείς που παλεύουμε όπως παλεύουμε κι αυτοί που παλεύουν όπως παλεύουν. Πιστεύω ότι πολλοί θα στεναχωρηθούν από αυτή την επιτυχία της Ελλάδας, όπως πολλοί έχουν στεναχωρηθεί από την επιτυχία του Ελληνικού λαού, γιατί κατά τη γνώμη μου η επιτυχία είναι του λαού πρώτα από όλα, αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει να προχωρήσει μπροστά η πατρίδα, σημασία έχει να προχωρήσει μπροστά ο λαός μας, σημασία έχει να πετύχουμε πλέον και να βγούμε από αυτή τη δύνη στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και η χώρα μας συνολικά. Νομίζω είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτό, πιστεύω έχουμε τη δυνατότητα και να το πετύχουμε και, εν πάση περιπτώσει, κι εμείς όπως και η Αντιπολίτευση θα κριθούμε από τη στάση μας σε όλα αυτά τα θέματα.

Κύριε Ηγουμενίδη, αυτά τα θετικά στοιχεία θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, στην τσέπη των πολιτών και πότε;

Όχι μόνο στην τσέπη των πολιτών. Καταρχάς, όλα τα Αναπτυξιακά Συνέδρια που κάνουμε, για να ξεκινήσω από το γενικότερο, όλα τα Συνέδρια που συζητάμε τώρα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας και που συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοί πολίτες, οι φορείς της κοινωνίας σε όλη αυτή τη συζήτηση με την κοινωνία είναι πραγματικά η προετοιμασία της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Σας παραπέμπω σε πρόσφατες δηλώσεις Υπουργών, όπως της κυρίας Αχτσιόγλου, Υπουργού Εργασίας, η οποία μίλησε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ μέσα στο 2018.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros