Συμβαίνει Τώρα

Αυτοδιοίκηση: Χτίζοντας δεσμούς εμπιστοσύνης με την κoινωνία

Άρθρο του κ. Κώστα Μπακογιάννη, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Μια μέρα, ο Teddy Kollek, ένας επιτυχημένος Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, περικυκλωμένος από θρησκευτικούς ηγέτες, Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς που έριζαν για την πρόσβαση στους Αγίους Τόπους, και έχοντας αγανακτήσει από τον αέναο καβγά τους, τους είπε το εξής: Κύριοι, αφήστε τα κηρύγματα και θα σας φτιάξω τις αποχετεύσεις!

Αυτό ακριβώς ονομάζεται αυτοδιοίκηση. Το να δίνουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Να ξεπερνάμε αυτά που μας χωρίζουν και να ενώνουμε δυνάμεις για να κάνουμε καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων. Να γνωρίζουμε από μέσα τα ζητήματα που ανακύπτουν, γιατί ζούμε και κινούμαστε στον ίδιο χώρο με αυτά.

Και είναι λογικό αν το σκεφτείτε.

Γιατί, η αυτοδιοίκηση είναι εξ ορισμού πρακτική. Έχεις ένα πρόβλημα μέσα στο σπίτι σου. Πρέπει να το λύσεις εδώ και τώρα, πετυχαίνοντας απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Γιατί, η αυτοδιοίκηση από τη φύση της, δημιουργεί πεδία συνεννόησης και συνεργασίας. Οι λακκούβες δεν έχουν χρώμα και τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία. Οι λακκούβες όμως πρέπει να κλείσουν και τα σκουπίδια να μαζευτούν. Κι αυτό χρειάζεται δουλειά, όχι πολιτικό αφήγημα.

Γιατί, η αυτοδιοίκηση, εκ των συνθηκών προσφέρει μία αξιοσημείωτη εγγύτητα. Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι άλλωστε ο πλησιέστερος θεσμός οργάνωσης στον πολίτη. Τον πρωθυπουργό θα τον δεις στην τηλεόραση. Τον Περιφερειάρχη όμως και τον Δήμαρχο θα τον δεις παντού. Θα φτάσεις μέχρι το γραφείο του, θα τον συναντήσεις στο δρόμο.

Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα επιμένουμε να εμπιστευόμαστε ένα αθηνοκεντρικό κράτος. Ένα υδροκέφαλο κράτος, με απαρχαιωμένες δομές του 19ου αιώνα, βασισμένες στα βαυαρικά πρότυπα μιας άλλης εποχής που ισοπεδώνουν κάθε μορφή τοπικής εξουσίας. Και παρά τα άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η προσκόλληση στην πρωτεύουσα δεν εγγυάται την πρόοδο και παρά την ευρωπαϊκή πρακτική, η Ελλάδα επιμένει να θέλει μία τοπική αυτοδιοίκηση που δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι τοπική γιατί καλείται να διαχειριστεί υπερτοπικά ζητήματα. Η ανεργία, η φορολογία, η γραφειοκρατία, η άνιση ανάπτυξη, η φτώχεια μας χτυπάνε καθημερινά την πόρτα. Κι εμείς πρέπει όχι απλά να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να τη λύσουμε. Ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται να υπερβούμε τις αρμοδιότητές μας.

Δεν είναι αυτοδιοίκηση γιατί στερείται ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Εξαρτόμαστε οικονομικά από το κεντρικό κράτος το οποίο μας παίρνει και μας δίνει ότι θέλει και λειτουργούμε εντός ενός ασφυκτικού νομικού πλαισίου, προσπαθώντας να προχωρήσουμε μπροστά αλυσοδεμένοι.

Ακόμη όμως και σε αυτό το πλαίσιο, οι αυτοδιοικητικοί δεν είναι ανήμποροι. Η αυτοδιοίκηση έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στο ρόλο της, πετυχαίνοντας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, εκ των συνθηκών, κατάφερε να καλύψει πολλά από τα κενά του κεντρικού κράτους, με δράσεις πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές της.

Στη Στερεά Ελλάδα, με περικοπές που αγγίζουν το 60% για τις λειτουργικές μας δαπάνες και το 80% για επενδύσεις και με μειωμένους στο 1/3 τους ευρωπαϊκούς πόρους -η βιομηχανική συγκέντρωση στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα δημιουργεί μία στατιστική στρέβλωση που κατατάσσει αδίκως τη Στερεά Ελλάδα στις «πλούσιες» ευρωπαϊκές περιφέρειες και την υποχρηματοδοτεί επί σειρά ετών- καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να χτίσουμε μια περιφέρεια «πρότυπο».

Από την αρχή της θητείας μας μέχρι και σήμερα έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περισσότερα από 180 νέα έργα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 130 εκ ευρώ. Σκεφτείτε ότι μόνο μέσα στο 2017 έχουμε εντάξει 63 νέα έργα με προϋπολογισμό 61 εκ ευρώ. Έως αυτή την ώρα, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Νέο ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχουμε εντάξει περισσότερα από 80 έργα που αντιστοιχούν στο 55% του προγράμματος μας. Και στο οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μεγάλα έργα υποδομής (Νοσοκομείο Χαλκίδας, δίκτυο διανομής φυσικού αερίου) κοινωνικές δομές σε όλους του Δήμους, σχολικά κτίρια, αποχετεύσεις, αποκαταστάσεις μνημείων, τουριστική προβολή και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ορισμένα από τα πιο μεγάλα και χαρακτηριστικά έργα που δουλεύουμε είναι η απορρύπανση και εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην οποία προχωράμε και η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στη βιομηχανική αυτή περιοχή, το Νοσοκομείο Χαλκίδας που εξασφαλίσαμε με πολύ κόπο τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του, αλλά και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και στις 6 μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Ήδη στη Χαλκίδα και τη Λαμία ξεκίνησαν πιλοτικά συνδέσεις, ενώ μέχρι το 2019 κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τροφοδοτηθούν όλες οι μεγάλες μας πόλεις.

Ταυτόχρονα, νοικοκυρέψαμε το σπίτι μας, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη των υπηρεσιών μας, με τελευταία δράση προς αυτή την κατεύθυνση την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων μεγάλου κυβισμού με σύγχρονα αυτοκίνητα, φιλικά προς το περιβάλλον, με τη μέθοδο του Leasing. Ενώ δίνουμε και πραγματική μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία με αποτέλεσμα να μειώνουμε κατά πολύ τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών, να εξοικονομούμε εργατοώρες και να μειώνουμε το κόστος λειτουργίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Έξυπνη Περιφέρεια, μία σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών που παρέχουν αποτελεσματική Online εξυπηρέτηση στους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες μας.

Αυτά τα χρόνια που είμαστε στην Περιφέρεια δουλεύουμε πολύ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να λειτουργούμε πλέον τα Κέντρα Στήριξης Επιχειρηματικότητας στις πρωτεύουσες των νομών μας, όπου ο επιχειρηματίας, υφιστάμενος ή εν δυνάμει μπορεί να λάβει σημαντική βοήθεια και καθοδήγηση, την ίδια ώρα που με τη δική μας συνδρομή μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που αποτελούν πεδίο εξωστρέφειας και ανάπτυξης συνεργασιών.

Είμαστε πολύ περήφανοι και για τη ΓΕΦΥΡΑ, μια πρότυπη δομή κοινωνικής παρέμβασης, μέσω της οποίας υλοποιούμε μία σειρά από κοινωνικές δράσεις, όπως δωρεάν γεύματα σε χιλιάδες μαθητές της Στερεάς και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την έμπρακτη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Είμαστε εξίσου περήφανοι και για το ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιούμε, προσπαθώντας να αναδείξουμε όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της Στερεάς Ελλάδας, η οποία και αποτελεί μία αναδυόμενη τουριστική δύναμη στη χώρα μας. Σήμερα, υλοποιούμε σε συνεργασία με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο, τις διαδρομές φύσης και πολιτισμού που ενοποιεί ουσιαστικά σημεία πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος σε όλη την Περιφέρεια.

Και φυσικά δεν μένουμε μόνο εδώ. Κάθε μέρα για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Με πολλές προκλήσεις και πολλά προβλήματα προς επίλυση. Το σημαντικό είναι στο τέλος αυτής της ημέρας να έχεις πετύχει μια ακόμη νίκη, μέσα σε αυτό το εχθρικό για την τοπική αυτοδιοίκηση περιβάλλον.

Δεν μας αρκεί όμως το πρόσημο να είναι θετικό και να βελτιώνεται κατά τι η καθημερινότητα των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν. Θέλουμε να αλλάξουμε εκ θεμελίων τόσο τη ζωή των πολιτών, όσο και τη σχέση εμπιστοσύνης αυτών με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να ξαναχτίσουμε σε ειλικρινείς βάσεις τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει η αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει με σοβαρότητα το ρόλο που της αξίζει. 

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros