Συμβαίνει Τώρα

Ο τελευταίος μνημονιακός…

Της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης είναι εμφανές ότι η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες χρηματοδότησης βελτιώνονται. Το μεγάλο πάρτυ της προηγούμενης δεκαετίας με το δημόσιο δανεικό χρήμα, δεν επέφερε μόνο οικονομική κρίση και ακραία ανθρωπιστική φτώχια, αλλά ανέδειξε την πλήρη απουσία βασικών δομών για την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των αδυνάτων.

Η κρίση, δηλαδή, δεν ήταν μόνο οικονομική, ήταν και είναι μια πολυεπίπεδη κρίση του συνολικού μοντέλου λειτουργίας της χώρας, το οποίο κατέρρευσε συνολικά παρασύροντας με τη διαδικασία του ντόμινο και πτυχές της καθημερινής οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ακόμη και αυτές που δεν ήταν εκ πρώτης όψεως αντιληπτό ότι θα επηρεαστούν.

O προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, όπως όλα δείχνουν από τις δηλώσεις και των πιο σκληρών επικριτών της χώρας. Βεβαίως δεν είναι εύκολος, δε θα πρέπει να ξεχνούμε πως οι περιορισμοί αυτοί προκύπτουν από το γεγονός πως η χώρα το 2010 έφτασε στα όριά της και κατέρρευσε.

Οι προσπάθειές μας και η σκληρή δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας αποφέρουν αποτελέσματα, όπως η μείωση της ανεργίας από 27% το 2014 βρίσκεται σήμερα στο 20% με πρόβλεψη να φτάσει στο 18,4 το 2018. Έτσι αυξήθηκαν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός με τις ρυθμίσεις των δόσεων και το κούρεμα μέχρι 85% των προσαυξήσεων δίνει ανάσα στου επαγγελματίες και στα νοικοκυριά.. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δίνει τη δυνατότητα αυτόματα στους δικαιούχους να πάρουν αυτό το σημαντικό βοήθημα.

Η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2017 εκτιμάται λίγο κάτω από το 2% ενώ το 2018 θα φτάσει στο 2,5%. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 και το 2018 στηρίζεται στις εκτιμήσεις για θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ, η οποία ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη διαρκώς μειούμενη ανεργία.

Ο προϋπολογισμός του 2018 παρά το γεγονός ότι εκτελείται σ’ ένα σκληρό δημοσιονομικό περιβάλλον, βρίσκει χώρο να ενισχύσει τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και μάλιστα στοχευμένα. Ενισχύουμε περαιτέρω τα κοινωνικά προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην παιδική φτώχεια, αυξάνοντας τα οικογενειακά επιδόματα κατά 160 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα για τα σχολικά γεύματα κατά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα την επέκταση κάλυψης βρεφονηπιακών σταθμών.

Η θετική πορεία της οικονομίας το 2017 και ειδικότερα με τη βελτίωση των εσόδων λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου έδωσε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να αναδιανείμουμε το υπερπλεόνασμα μέσω του κοινωνικού μερίσματος. Επιλέχθηκε να αναδιανεμηθεί με τρόπο που θα ενισχύσει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, να αποτρέψει αυξήσεις στη ΔΕΗ ενισχύοντας το κοινωνικό τιμολόγιο και να επιστρέψει τις εισφορές Υγείας στους συνταξιούχους, αυτονόητη πολιτική δέσμευση σε αντιδιαστολή με όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρανόμως παρακράτησαν από τους συνταξιούχους.

Είναι εμφανείς οι διαφορετικές στρατηγικές των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την επόμενη μέρα σε μια σειρά άλλων τομέων και οργάνωσης της κοινωνίας. Η συζήτηση με θέσεις και επιχειρήματα θα δώσει την δυνατότητα να αναδειχτούν τα διαφορετικά μοντέλα για την επόμενη μέρα της χώρας. Οι πολίτες αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν στα ερωτήματα και τις προκλήσεις που επιτακτικά θέτει η μεταμνημονιακή περίοδος, κανένας δεν θα μπορέσει να κρυφτεί ή να την αποφύγει.

*Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πώς να μην παχύνετε τα Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ταινίες για τα Χριστούγεννα και «Μια υπέροχη ζωή» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο