Συμβαίνει Τώρα

Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δίνει έμφαση στη μεταρρύθμιση του Κράτους, στις φοροελαφρύνσεις και στη δημιουργία ενός ουσιαστικού φοροεπενδυτικού περιβάλλοντος

Άρθρο του κ. Γιώργου Γεωργαντά*

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί μια λανθασμένη, άστοχη και χωρίς διέξοδο οικονομική πολιτική. Το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η διαρκής και ανελέητη φορολογική επιδρομή. Η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει 27 νέους φόρους, έχει προχωρήσει σε 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ.

Παρά την πληθώρα μέτρων τα έσοδα από φόρους είναι διαρκώς χαμηλότερα. Το δηλωθέν εισόδημα των Ελλήνων φορολογούμενων το 2017 ανέρχεται σε μόλις 73 δις ευρώ δηλαδή 2 δις ευρώ λιγότερο από το 2016 και 3 δις ευρώ λιγότερα από το 2015. Την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν φόρους 3 δις ευρώ περισσότερα από το μέσο όρο της περιόδου 2014-2016. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 128 δισ. ευρώ. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός από τη αύξηση των φόρων αύξηση έχει και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου - εξαιτίας της διόγκωσής του - παρά τις εξαγγελίες για αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και τον υποτιθέμενο περιορισμό προσλήψεων που ισχύει.Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για το 2017 φαίνεται και από το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ψαλιδίστηκε κατά το 1/3 και τώρα προβλέπεται στο 1,8% για το 2017, αντί για 2,7%.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων από το Δημόσιο αλλά και το ότι οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι. Οι εσφαλμένες επιλογές της Κυβέρνησης τα τελευταία 3 χρόνια έχουν οδηγήσει περίπου 1 στους 4 Έλληνες στη φτώχεια και την οικονομική εξαθλίωση.Η οποιαδήποτε άσκηση κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί, δυστυχώς, σήμερα ως πρόσχημα για την οικοδόμηση ενός νέου πελατειακού Κράτους.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Η Κυβέρνηση υποσχόταν μισθό 751 ευρώ το μήνα και σήμερα περισσότεροι από το 1/6 των εργαζομένων αμείβονται κατά μέσο όρο με 360 ευρώ το μήνα. Πρόσφατο δημοσίευμα ξένης εφημερίδας κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας φτωχών εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους «workingpoor», νέους σπουδαγμένους και με προσόντα, αλλά με αποδοχές που μόλις φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής τους. Και αυτοί είναι όσοι νέοι δεν έχουν ακόμα εξωθηθεί στην μετανάστευση. Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που επεδίωκε να βρει δουλειά στο εξωτερικό από 11% το 2015, έφτασε το 28% το 2016 και το 33% το 2017.Την ίδια στιγμή 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις τους.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης με αυτή την Κυβέρνηση. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 όπως πλέον έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δεν εμπνέουν καμιά αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια έτσι όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση. Άλλωστε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια όταν η χώρα έχει δεσμευτεί για πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμη χρόνια; Επίσης και στο θέμα των επενδύσεων η Κυβέρνηση εκπέμπει διφορούμενα μηνύματα με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο το φιλοεπενδυτικό κλίμα που θέλουμε να διαμορφωθεί.

Η 3η αξιολόγηση η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο τώρα μετατίθεται για το τέλος του έτους. Η αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι αυτή τη στιγμή φαντάζει για δύο πρόσθετους λόγους απ΄ όσους σε παλιότερες αξιολογήσεις υπήρχαν. Δεν αρκεί δηλαδή πλέον η ψήφιση κάποιων νόμων, αλλά πρέπει να αξιολογηθεί η υλοποίηση ή όχι νομοθετημάτων που είναι ήδη ψηφισμένα. Σε αυτό το σημείο θα αποδειχθεί η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί στις καθυστερήσεις να ολοκληρώσει δεσμεύσεις που έπρεπε να έχουν προχωρήσει εδώ και μεγάλο διάστημα. Αναφέρω ενδεικτικά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την επιλογή προϊσταμένων και το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Βεβαίως από την ουσιαστική ή όχι μεταρρυθμιστική πρόοδο της Κυβέρνησης ταυτόχρονα με αυτή αξιολογείται και η πραγματική πρόθεση των Θεσμών για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Αντίθετα με την Κυβέρνηση η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δίνει έμφαση στη μεταρρύθμιση του Κράτους, στις φοροελαφρύνσεις και στη δημιουργία ενός ουσιαστικού φοροεπενδυτικού περιβάλλοντος. Οι φορολογικές και αντι-γραφειοκρατικές παρεμβάσεις   όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29 σε 20%, η οριζόντια απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, Παιδεία αναπτυγμένου κράτους και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου μέσα από συγχώνευση ή κατάργηση δομών -όπου αυτό απαιτείται- με ταυτόχρονη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε υπηρεσίες αιχμής θα επιφέρουν ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απασχόληση.

Δεν μπορεί να αποτελεί αφήγημα ενός Πρωθυπουργού η δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μόνο η στήριξη της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα θα δημιουργήσει τον πλούτο εκείνο που θα επιτρέπει την αύξηση των μισθών και συντάξεων και την λειτουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού Κράτους.

*Ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς είναι Βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πώς να μην παχύνετε τα Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η Ντέμι Λοβάτο στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο