Συμβαίνει Τώρα

Πώς το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στον Βόλο σώζει πρώτη κατοικία εμποράκου και ξενώνα 52χρονου χρεοκοπημένου οικογενειάρχη

Σε απόγνωση οφειλέτης ιδιοκτήτης ξενώνα στο Πήλιο – «Στο σφυρί» ακίνητο που χρησιμοποιεί και ως πρώτη κατοικία…

Μια ιστορία, που δείχνει το πώς μια υγιής οικογενειακή επιχείρηση κατάντησε να «βγαίνει στο σφυρί» λόγω της κρίσης, έκρυβε ο χθεσινός πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Βόλου.

Χθες στο Ειρηνοδικείο ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν δύο πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους, ο μεν ένας που αφορούσε πρώτη κατοικία ενός εμπόρου που χρεοκόπησε ματαιώθηκε λόγω της παρέμβασης των μελών της Κίνησης Πολιτών κατά των πλειστηριασμών, ο δε άλλος δεν διενεργήθηκε, καθώς το Ειρηνοδικείο απέρριψε το αίτημα της επισπεύδουσας Τράπεζας με την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Πρόκειται για τον πλειστηριασμό ξενώνα ενός 52χρονου οικογενειάρχη από περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, το κτίριο του οποίου περιλαμβάνει υπόγειο 118 τ.μ. και δύο ορόφους από 100 τ.μ. έκαστο, με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ.

Πίσω όμως από τα διαδικαστικά του πλειστηριασμού αυτού κρυβόταν μια ιστορία, για το πώς μια υγιής τουριστική επιχείρηση φθάνει στο έσχατο σημείο, να κινδυνεύει να καταστραφεί.

Η επισπεύδουσα τράπεζα ζήτησε χθες από το Ειρηνοδικείο Βόλου, να διενεργηθεί ο πλειστηριασμός, παρ’ ότι την προηγουμένη 31 Οκτωβρίου, ο οφειλέτης είχε καταθέσει νέα αίτηση υπαγωγής στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο 52χρονος οικογενειάρχης ήδη έχει καταθέσει άλλες δύο αιτήσεις στον εν λόγω νόμο παλαιότερα, το 2013 και το 2015, που όμως είχαν απορριφθεί, καθώς ήταν μέτοχος εταιρείας Ε.Ε.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου με την εκούσια διαδικασία απέρριψε το αίτημα της τράπεζας να διενεργηθεί ο πλειστηριασμός με προσωρινή διαταγή, ενώ η σχετική αίτηση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2018. Στις 21 Δεκεμβρίου 2017 εξάλλου πρόκειται να συζητηθεί η προσωρινή διαταγή για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

Ο 52χρονος πατέρας δύο παιδιών, είχε λάβει επαγγελματικό δάνειο 300.000 ευρώ το 2003και προσωπικό δάνειο 50.000 ευρώ για τον ξενώνα, που ανεγέρθηκε το 2005. Μέχρι το 2012 δήλωσε ότι πλήρωσε 400.000 ευρώ περίπου, έχει δηλαδή αποπληρώσει το κεφάλαιο των δανείων που είχε λάβει και κάτι παραπάνω. Ωστόσο με το ξέσπασμα της κρίσης αδυνατούσε να πληρώνει τις δόσεις του, που πλέον ήταν τόκοι και προσαυξήσεις. Το 2013 έκανε την πρώτη αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, με την οφειλή του τότε να φθάνει τις 580.000 ευρώ. Η αίτησή του ωστόσο είχε απορριφθεί διότι ήταν μέτοχος επιχείρησης, παρ’ ότι ένα από τα δωμάτια του ξενώνα αποτελεί και την κύρια κατοικία του. Και η δεύτερη αίτησή του το 2015 είχε απορριφθεί, με την οφειλή τότε να έχει φθάσει τις 780.000 ευρώ, όπως ο ίδιος δηλώνει, ενώ τώρα που κατέθεσε τρίτη αίτηση, η οφειλή του έχει φθάσει τις 900.000 ευρώ. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε ανακοπές για διαταγές πληρωμής και την κατάσχεση, οι αποφάσεις για τις οποίες εκδόθηκαν μία εβδομάδα πριν «βγει στο σφυρί» το ακίνητο.

Ο οφειλέτης δηλώνει ότι επανειλημμένα έχει απευθυνθεί στην τράπεζα, για να διευθετήσουν την οφειλή, αλλά η τελευταία δεν δέχεται τίποτα, ενώ δεν μπορεί να υπαχθεί και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, διότι πλέον είναι φυσικό πρόσωπο, αφού την εταιρεία την έκλεισε. Από τη μια δηλαδή θεωρεί η δικαιοσύνη ότι την οφειλή τη δημιούργησε ως έμπορος και από την άλλη θεωρείται ότι είναι φυσικό πρόσωπο και δεν υπάγεται στον εξωδικαστικό…

Ο 52χρονος αναγκάστηκε να μετατρέψει τον ξενώνα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και να τα εκχωρήσει στη σύζυγό του με ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ όπως ανέφερε στη «Θ», η αντικειμενική αξία του ακινήτου από 500.000 ευρώ έχει μειωθεί σήμερα στις 200.000…

Χθες το πρωί του τηλεφώνησαν, όπως δήλωσε, από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου και του είπαν, πως η τράπεζα προχώρησε σε εκούσια διαδικασία για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να διενεργηθεί ο πλειστηριασμός, παρ’ ότι έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. «Αν χάσω τον ξενώνα, χάνω τη ζωή μου», κατέληξε ο 52χρονος, που εργάζεται πλέον είτε σε προγράμματα κοινωφελούς, είτε ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός.

Εκτός του πλειστηριασμού του ξενώνα του 52χρονου, επρόκειτο χθες να διενεργηθεί ακόμη ένας στο Ειρηνοδικείο Βόλου, ο οποίος ωστόσο ματαιώθηκε με παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε ακίνητο στην παραλία του Βόλου, ιδιοκτησίας εταιρείας με έδρα τη Λάρισα, που έχει πτωχεύσει, με τιμή πρώτης προσφοράς 500.000 ευρώ και επισπεύδουσα τράπεζα. Η συνολική οφειλή της εταιρείας φθάνει το 1,5 εκ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός αυτός δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΤΑ ΤΑΝ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν  πολλοί ενεργοί πολίτες μέλη της Κίνησης Ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις Εξώσεις Μαγνησίας καθώς και μέλη της ΛΑ.Ε Μαγνησίας και του ΕΠΑΜ, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκαν στο συμπολίτη μας μέλος της κίνησης. Τέλος η κίνηση με απόφαση της συνέλευσης της  θα συμμετέχει την Πανελλαδική κινητοποίηση μαζί με άλλες συλλογικότητες και την Πανθεσσαλική επιτροπή κατά των πλειστηριασμών που θα γίνει στις 4/11/2017 στην Αθήνα.

Πηγή: iskra.gr

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πώς να μην παχύνετε τα Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η Ντέμι Λοβάτο στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο