Συμβαίνει Τώρα

Ο Όρκος του Ιπποκράτη. Μια σύγχρονη ανάγνωση.

Της Μαρίας Σιαφάκα

Ίσως σε καμιά άλλη επιστήμη δεν έχει συντελεσθεί τόση μεγάλη πρόοδος όση τα τελευταία χρόνια στην Ιατρική. Με αυτό το δεδομένο είναι άραγε, επαρκής ο Όρκος του Ιπποκράτη στο να συνεχίζει να διαφυλάσσει την ηθική και τη δεοντολογία στη σύγχρονη ιατρική πράξη;

Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος το 1948 και μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου θεώρησε αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του Ιπποκράτειου Όρκου, (πράγμα το οποίο και έγινε) που πραγματώθηκε με τη Διακήρυξη της Γενεύης.

Στις μέρες μας κρίθηκε αναγκαίο να εκσυγχρονισθεί η (ήδη εκσυγχρονισμένη) προ 70 ετών εκδοχή του Όρκου, στην οποία τα νέα στοιχεία είναι η εστίαση στην αυτονομία του ασθενή αλλά και η έμφαση στη διαφάνεια, όπως αυτή αναλύεται στην ενημέρωση του ασθενή όσον αφορά τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία.

Για όλους εμάς τους μη μυημένους στο ιατρικό λειτούργημα, οι οποίοι μπορούμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για απλά ζητήματα, μπορεί να θεωρούνται όλα αυτά δεδομένα, σε βαθμό που να μοιάζει περιττή η διατύπωσή τους σε μια νέα εκδοχή της Διακήρυξης της Γενεύης.

Όμως η τήρηση των κανόνων, η ηθική και η δεοντολογία στην ιατρική πράξη εμπεριέχουν θεμελιώδεις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών σε πανανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχουν ζητήματα που, παρά τους τόνους μελάνης που έχουν αναλωθεί, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, όπως η δυνατότητα της πρόσβασης παγκοσμίως, ασθενών σε φάρμακα και φθηνές θεραπείες, η αντιμετώπιση των σπάνιων ασθενειών, η αντιμετώπιση της νεότητας, του γήρατος, η ποιότητα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η πρόληψη, η κλινική έρευνα για θεραπευτικούς σκοπούς ή σκοπούς απλώς και μόνο ερευνητικούς, η ορθή διαχείριση μοσχευμάτων οργάνων και ιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, ζητήματα ιατρικού απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διαχείριση των υγειονομικών κινδύνων κατά τρόπους που πιθανόν να συρρικνώνουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών κ.ο.κ. Ακόμη και σήμερα, ακόμη και μετά τις Διεθνείς Διακηρύξεις ή Κώδικες ή Συνθήκες της Γενεύης, της Νυρεμβέργης, του Ελσίνκι, του Τόκυο, του Οβιέδο κλπ. υφίσταται ακόμη η αναγκαιότητα, με την συνεχή ιατρική πρόοδο και ανάπτυξη των σύγχρονων πρακτικών, της νέας τεχνολογίας, των πρωτοποριακών θεραπειών, να αναγνωσθούν και να προσδιορισθούν εκ νέου τα ηθικά πλαίσια.

Όχι για να μην τα υπερβούμε στα πλαίσια ενός ιλίγγου που προδιαγράφει η ολοένα και ταχύτερη τροχιά της προόδου, αλλά για να τα προαγάγουμε και να τα προστατεύσουμε, διαφυλάσσοντας τόσο το γιατρό, όσο και τον ασθενή, αλλά κυρίως και πρωτίστως, και στις δύο περιπτώσεις, τον Άνθρωπο.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πώς να μην παχύνετε τα Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η Ντέμι Λοβάτο στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο